11 feb. 2023

Inför söndagen. Tema: DET LEVANDE ORDET


FRÅN GAMLA TESTAMENTET
Jer 23:23-29
23Är jag en Gud endast på nära håll, säger Herren, och inte en Gud också långt borta? 24 Eller kan någon gömma sig på ett så hemligt ställe att jag inte skulle se honom? säger Herren. Är inte jag den som uppfyller himmel och jord? säger Herren. 25 Jag har hört vad profeterna säger, de som profeterar lögn i mitt namn. De säger: "Jag har haft en dröm, jag har haft en dröm." 26 Hur länge? Vad finns det i hjärtat hos profeterna, lögnprofeterna, de som profeterar sina egna hjärtans svek? 27 De tänker att de genom sina drömmar, som de berättar för varandra, skall få mitt folk att glömma mitt namn, liksom deras fäder glömde mitt namn för Baal. 28 Den profet som har haft en dröm, han må berätta en dröm. Men den som har tagit emot mitt ord, han må troget tala mitt ord. Vad är halm mot säd? säger Herren. 29Är inte mitt ord som en eld, säger Herren, och likt en slägga som krossar klippan?

FRÅN BREVLITTERATUREN    
Heb 4:12-13
12 Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar. 13 Inget skapat är dolt för honom, utan allt ligger naket och uppenbart för hans ögon. Och inför honom måste vi stå till svars.

FRÅN EVANGELIERNA
Joh 6:60-69
60 Många av hans lärjungar som hörde det sade: "Det här är ett hårt tal. Vem står ut med att höra det?" 61 Jesus förstod att hans lärjungar var upprörda över detta, och han sade till dem: "Tar ni anstöt av det här? 62 Vad skall ni då säga, när ni får se Människosonen stiga upp dit där han redan var? 63 Det är Anden som ger liv, köttet är inte till någon nytta. De ord som jag har talat till er är Ande och liv. 64 Men det är några bland er som inte tror." - Jesus visste från början, vilka som inte trodde och vem det var som skulle förråda honom. - 65 Han sade vidare: "Därför har jag sagt er att ingen kan komma till mig om det inte blir honom givet av Fadern."

66 Efter detta drog sig många av hans lärjungar tillbaka, så att de inte längre följde honom. 67 Jesus sade därför till de tolv: "Inte vill väl också ni gå bort?" 68 Simon Petrus svarade honom: "Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord, 69 och vi tror och förstår att du är Guds Helige." 

FRÅN PSALTAREN
Ps 33:4-9
4 Ty Herrens ord är rätt, han är trofast i allt han gör.
5 Han älskar rättfärdighet och rätt, jorden är full av Herrens nåd.
6 Himlen är skapad genom Herrens ord, alla dess härskaror genom hans muns ande.
7 Han samlar havets vatten som i en hög, han lägger djupen i deras förvaringsrum.
8 Hela jorden må frukta Herren, alla som bor i världen må bäva för honom.
9 Ty han sade och det blev till, han befallde och det stod där.

(Bibeltexterna är hämtade från Folkbibeln 2015)

Inga kommentarer: