19 feb. 2023

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 19 februari




På 1980-talet arbetade Rut och jag på Jelöy Folkehögskole i Norge. Under den tiden bidrog vi till att utveckla ett utbytesprogram med Asbury College i Kentucky, USA.

Varje år sände vi en grupp elever på en fyra-veckors resa till USA. En vecka i New York där vi medverkade på gudstjänster på någon av kårerna och tre veckor på Asbury College där våra elever fick följa någon av kurserna.

Rut och jag fick också förmånen att varsitt år ansvara för elevgruppen under resan till USA.

Det var vanligt för frälsningsofficerare i USA att skicka sina barn för vidareutbildning just till Asbury College, ett college med bakgrund i den Metodistiska väckelsen. På området fanns också ett eget hus för FA-studentgemenskapen. Man hade till och med en egen musikkår och en fanjunkare som samtidigt var historieprofessor på Asbury.

I den stora aulan med över tusen sittplatser (se bilden) samlades man till morgonandakter och gudstjänster. Aulan var alltid fullsatt och Rut hade till och med förmånen att få predika på en av gudstjänsterna.

Med den bakgrunden var det väldigt speciellt för oss att vi den här veckan upptäckte en nyhetsrapportering på CBN om att en väckelse brutit ut på Asbury University.

På CBNNEWS kunde vi läsa rubriken "Väckelse på gång på Asbury University: `Den Helige Andes närvaro var påtaglig i rummet´"

Studenttidningen The Asbury Collegian rapporterar att "under inbjudan till förbön förra onsdagen (8:e februari) var det minst hundra personer som föll på knä och böjde sig vid altaret. Sedan dess har det fortsatt som en andeutgjutelse som inte visar några tecken på att avta. Dag efter dag fylldes skolan av vittnesbörd, bibelläsning, tillbedjan och bön i den pågående väckelsen. Studenter, professorer och lokala pastorer har varit del av väckelsen". En student på Asbury berättar för tidningen Kentucky Today: "Länkarna som hållit oss fast bröts, bekännelser strömmade och Gud prisades som helig, helig, helig."

Presta som ansvarar för nättidningen The Asbury Collegian beskriver samlingen: "Jag var omgiven av både studenter och professorer och alla bad, prisade Gud tillsammans. Många föll på knä vid altaret, andra stod med lyfta händer. Några omfamnade varandra med tårar i ögonen.. ingen ville gå därifrån."

Väckelsen spred sig till andra sidan gatan till Asbury Theological Seminary (prästutbildningen) och studenter från mer än 21 andra universitet har rest till Asbury för att få uppleva väckelsen.

Jag bifogar länken. Om du inte förstår engelska kan du låta dig inspireras av bilderna: https://www1.cbn.com/cbnnews/us/2023/february/revival-underway-at-asbury-university-in-kentucky-the-holy-spirit-was-tangible-in-the-room

Och här kommer en video från väckelsen: https://youtu.be/fzp-_W6IOv0

Och jag bara ber: Gör ditt folk mottagligt för den väckelsen du vill sända över Sverige!


Inga kommentarer: