4 feb. 2023

Inför söndagen. Tema: UPPENBARELSENS LJUS


FRÅN GAMLA TESTAMENTET
Mika 7:7-8
7 Men jag, jag skall skåda efter Herren, jag skall hoppas på min frälsnings Gud.Min Gud skall höra mig.
8 Gläd dig inte över mig, du min fiende. Om jag har fallit, skall jag resa mig igen. Om jag sitter i mörkret, är Herren mitt ljus.

FRÅN BREVLITTERATUREN
Apg 2:42-46
42 De höll troget fast vid apostlarnas lära och gemenskapen, vid brödsbrytelsen och bönerna. 43 Och fruktan kom över alla, och många under och tecken gjordes genom apostlarna. 44 Alla troende var tillsammans och hade allting gemensamt. 45 De sålde sina egendomar och allt vad de ägde och delade ut till alla, efter vad var och en behövde. 46 Varje dag var de endräktigt tillsammans i templet, och i hemmen bröt de bröd och höll måltid med varandra i jublande, innerlig glädje.

FRÅN EVANGELIERNA
Luk 2:22-40
21 När åtta dagar hade gått och barnet skulle omskäras, fick han namnet Jesus, det namn som ängeln hade gett honom innan han blev avlad i sin mors liv.

22 När tiden för deras rening var förbi, den som var föreskriven i Mose lag, förde de honom upp till Jerusalem för att bära fram honom inför Herren, 23 som det var befallt i Herrens lag: Varje förstfödd son som öppnar moderlivet skall räknas som helgad åt Herren. 24 De skulle även offra ett par turturduvor eller två unga duvor, enligt Herrens lag.

25 På den tiden fanns i Jerusalem en man som hette Simeon. Han var rättfärdig och gudfruktig och väntade på Israels tröst, och den helige Ande var över honom. 26 Och av den helige Ande hade han fått den uppenbarelsen att han inte skulle se döden, förrän han hade sett Herrens Smorde. 27 Ledd av Anden kom han till templet, och när föräldrarna bar in barnet Jesus för att göra med honom som det var sed enligt lagen, 28 tog han honom i sina armar och prisade Gud och sade:

29"Herre, nu låter du din tjänare sluta sina dagar i frid, så som du har lovat.
30 Ty mina ögon har sett din frälsning,
31 som du har berett att skådas av alla folk,
32 ett ljus som skall uppenbaras för hedningarna och en härlighet för ditt folk Israel."

33 Hans far och mor förundrade sig över det som sades om honom. 34 Och Simeon välsignade dem och sade till hans mor Maria: "Se, denne är satt till fall och upprättelse för många i Israel och till ett tecken som blir motsagt. 35 Ja, också genom din själ skall det gå ett svärd. Så skall det bli uppenbarat vad många människor tänker i sina hjärtan."

36 Där fanns också en profetissa, Hanna, Fanuels dotter, av Asers stam. Hon hade kommit upp i hög ålder. I sju år hade hon levt med sin man från den tid hon var jungfru, 37 och hon var nu änka, åttiofyra år gammal. Hon lämnade aldrig templet utan tjänade Gud med fastor och böner natt och dag. 38 Just i den stunden kom hon fram och prisade Gud och talade om honom för alla dem som väntade på Jerusalems frälsning.

39 Sedan de hade fullgjort allt som var föreskrivet i Herrens lag, vände de tillbaka till sin hemstad Nasaret i Galileen. 40 Och pojken växte till och fylldes av kraft och vishet, och Guds välbehag vilade över honom.

FRÅN PSALTAREN
Ps 138
1 Av David. Jag vill tacka dig av hela mitt hjärta, inför gudarna vill jag lovsjunga dig.
2 Jag vill tillbe, vänd mot ditt heliga tempel, och prisa ditt namn för din nåd och din sanning, ty du har gjort ditt ord stort, utöver allt vad ditt namn hade sagt oss.
3 När jag ropade svarade du mig, du gav mig frimodighet, min själ fick kraft.
4 Herre, alla jordens kungar skall tacka dig, när de får höra orden från din mun.
5 De skall sjunga om Herrens vägar, ty Herrens härlighet är stor.
6 Herren är upphöjd, men han ser till den ringe, han känner den högmodige fjärran ifrån.
7 Om än min väg går genom nöd, håller du mig vid liv. Mot mina fienders vrede
räcker du ut din hand. Din högra hand frälsar mig.
8 Herren skall fullborda sitt verk för mig. Herre, din nåd varar i evighet. Överge inte dina händers verk!

(Bibeltexterna är hämtade från Folkbibeln 2015)

Inga kommentarer: