1 juli 2020

UTMANINGEN 1 juli - Jos 8

VAR INTE RÄDD

Bibelläsning: Josua 8
Läs bibeltexten här


Herren sade till Josua: "Var inte rädd, fäll inte modet!”  (Jos 8:1 Bibel 2000)

Det hade börjat komma motgångar. Allt gick inte som Josua hade hoppats och framtiden var full av mörka moln.
Då kommer Gud och säger ”Var inte rädd”. Då Gud säger det är det tyngd bakom orden. Den som säger det har all makt i himmelen och på jorden.

Då Gud säger något till oss vet vi också att han har makt att fullborda det han lovar.
Eftersom det är Han som säger det kan vi lita på det: "Gud har själv sagt: Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig. Därför kan vi frimodigt säga: Herren är min hjälpare, jag skall inte frukta.”  (Hebr 13:5-6 FB)


- Mannakorn att tugga på under dagen: "Gud har själv sagt: Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig."
_________________
Innehåll:
- Vers 1-29
Erövringen av Ai
- Vers 30-35
Josua bygger ett altare åt Herren



Kommentar:
Nu var de på väg att inta staden Ai igen. Men den här gången gjorde inte Josua som förra gången då han gjorde upp en plan efter sitt eget huvud (kap 7). Josua hade bett Gud om förlåtelse och folket hade renat sig och invigt sig till Herren på nytt.


Den här gången började fälttåget i bön till Gud. Herren gav uppmuntrande ord (vers 1) och noggranna instruktioner. Josua uppmanade folket att och sa "Gör som Herren befallt" (vers 8).

Då man intagit Ai byggde man ett altare åt Gud och läste upp "alla lagens ord, välsignelsen och förbannelsen, allt så som det var skrivet i lagboken" (vers 34). Man hade samlat "Israels hela församlingen med kvinnor och barn och de främlingar som följde dem" (vers 35).


Till eftertanke:

Lägg märke till hur noga man var att komma ihåg och följa Guds ord. Först kommer man inför Gud och lyssnar på vad han vill säga. Då man har lyssnat gör man som Gud har sagt. Då segern är vunnen tillber man Gud och läser upp hela Guds Ord för hela folket. Vad Gud hade sagt direkt och i sitt Ord var ledstjärnan för alla beslut.
- Vilken plats har Guds ord i församlingen idag?
- Vilken plats har Guds ord i mitt liv idag?

Inga kommentarer: