17 juli 2020

UTMANINGEN 17 juli - Josua 24

VALET

Bibelläsning: Josua 24
Läs bibeltexten här


"Men om ni inte vill tjäna HERREN, så välj i dag vem ni vill tjäna, antingen de gudar som era fäder tjänade, när de bodde på andra sidan floden, eller de gudar som dyrkas av amoreerna, i vilkas land ni själva bor. Men jag och mitt hus, vi vill tjäna HERREN." (Jos 24:15 FB)
 
Det handlar om att välja. Antingen väljer vi helhjärtat att tjäna Herren och då kommer det att få konsekvenser för vårt liv, eller också väljer vi något annat som då kommer att få helt andra konsekvenser för vårt liv.

 
Då Josua deklarerat vad han väljer svarade folket flera gånger att även de vill tjäna Herren (vers 18+21+24).

 
Även vi har ett val att göra. Vad blir ditt svar? Det handlar om ett livsval. Men det handlar även om ett val för varje dag för varje stund.

 
Det är dags att bestämma sig: "välj idag vem ni vill tjäna" (vers 15) 


- Mannakorn att tugga på under dagen: "Herren vill vi tjäna." (Jos 24:21)
________________
Innehåll:
- Josua sista tal till folket.
- Josua uppmanar folket att välja vem de vill tjäna. 
- Josua dör.

Kommentar:
Under Josuas tal bekräftar folket gång på gång att de väljer att följa Herren (vers 16, 21, 24).


Men samtidigt som folket bekräftar att de vill följa och tjäna Herren, säger Josua "Ni kan inte tjäna Herren, för han är en helig Gud" (vers 19). Att följa och tjäna Gud är inte att följa en lagbok i egen kraft. Vi kan fatta heliga beslut att vi vill följa och tjäna Gud, men vi behöver Guds hjälp för att fullborda de löftena. Jesus säger "Utan mig kan ni ingenting göra" (Joh 15:5). Vi måste leva beroende av Guds nåd. Vi måste lära oss att leva beroende av Hans kraft och inte vår egen. Vi måste lära oss att lyssna på Honom och inte bara på våra egna idéer och ambitioner. Att vara kristen innebär att leva i den bekännelsen vi gjorde då vi blev kristna, att bekänna att Jesus är Herre (Rom 10:9).

Det räcker inte med att ha lagen på stentavlor. Gud vill skriva dem i vårt hjärta. i Jeremia talar Gud om ett nytt förbund. Han säger: "Jag ska lägga min lag i deras inre och skriva den i deras hjärtan" (Jer 31:33).

Till eftertanke:
- Vad tänker du om Jesu ord "Utan mig kan ni ingenting göra"
- Vad får det för konsekvenser för ditt liv?

Inga kommentarer: