23 juli 2020

UTMANINGEN 23 juli - Dom 6

VAR ÄR ALLA GUDS UNDER? - Dom 6

Bibelläsning: Domarboken 6
Läs bibeltexten här

"Gideon svarade honom: "O, min herre, om HERREN är med oss, varför har då allt detta kommit över oss? Och var är alla hans under, som våra fäder har berättat om och sagt: `Se, har inte HERREN fört oss upp ur Egypten?' Nu har HERREN övergivit oss och gett oss i midjaniternas hand." Då vände HERREN sig till honom och sade: "Gå i denna din kraft och fräls Israel ur midjaniternas våld. Se, jag har sänt dig." (Dom 6:13-14 FB)

Gideon hade vuxit upp med religionen. Hans föräldrar och andra vuxna hade berättat för Gideon om hur stor Gud är och vilka under han hade gjort. Nu var folket förtryckt och Gideon frågar sig: "Var finns Guds under idag?"

Var det bara sagor Gideon hade hört? Om det var sanning i berättelserna så borde vi kunna räkna med Guds kraft ännu idag. Om Gud är så stor som alla säger varför ser vi så lite av Guds kraft idag, frågade sig Gideon. Guds svar till Gideon var: "Gå...Jag har sänt dig". Gideon gick och förändrade historien för sitt folk.

Vi behöver idag människor som frågar efter Guds kraft. Människor som inte är nöjda med en mänsklig religiös aktivitet. Människor som längtar efter att se Guds kraft och Guds under i vardagen.

Vi behöver människor som ställer samma fråga som Gideon. Vi behöver människor också idag som kan höra Guds tilltal "Gå...jag har sänt dig". 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Var är alla Guds under?
________________
Innehåll:- Vers 1-10
Folket börjar att dyrka andra gudar och blir förtryckta av midjaniterna
- Vers 11-24
Gideons kallelse
- Vers 25-32
Gideon river ner baalsaltaret och asherapålen.
- Vers 33-40
Gideon "lägger ut ull"

Kommentar:
Så hände det igen. Israeliterna gjorde det som var ont i Herrens ögon och blev ockuperade av midjaniterna i sju år. Detta blev en extremt svår tid för israeliterna, de fick fly upp i bergen och bo i grottor (vers 1-2).

Israeliterna återberättade ofta för varje ny generation om Guds handlande i det förgångna. Israeliterna firade också sina högtider för att inte glömma bort Herrens storverk. Gideon hade ända sedan han var liten fått höra om Guds under. Alla under i Egypten. Hur Gud torrlade Röda Havet för att Israel skulle bli räddade från Egypterna. Hur Gud gav dem vatten ur klippan och manna från himlen. Hur Gud delade Jordanfloden så att de kunde gå in i löfteslandet. Hur Gud fick Jerikos murar att falla och om många andra under.

Gideon började fundera över Guds makt. Om Gud är så mäktig som alla säger han är, varför sker det inga under här i vår generation? Vid ett tillfälle kommer Herrens ängel till Gideon och då ställer Gideon frågan "Varför har allt detta drabbat oss?" och "Var är alla hans under?". Ängelns svar blev att Gideon skulle gå och befria Israel "Se, jag har sänt dig". (vers 13-14).

Det första Gideon gör är att riva ner sin fars baalsaltare och hugga sönder Asherapålen som stor vid sidan av baalsaltaret. Sedan byggde Gideon ett altare år Herren (vers 25-26). Israel hade alltså fallit så djupt att man tillbad avgudarna i det land Herren hade gett dem. Då folket såg vad Gideon hade gjort ville de döda honom.

För att vara säker på att det var Gud som kallade honom att befria folket bad han om tecken. Gideon la ut ull och sa till Gud att om du vill rädda oss låt ullen bli genomdränkt av daggen, men allt omkring ullen ska vara torrt. Sedan bad Gideon om ytterligare ett tecken. Denna gång skulle daggen falla på allt omkring ullen, men ullen skulle vara torr. Och Gud gjorde som Gideon bad (vers 36-40).

Till eftertanke: 
Hur är det med Guds församling idag?
- Är vi nöjda med att församlingens verksamhet bara rullar på och ingen förväntar att Gud ska visa sin storhet genom tecken och under?
- Finns det någon som inte är nöjd med att berätta om hur stor Gud är, och som vågar ställa Gideonfrågan "Var är alla Guds under?"
- Vad tror du Gud ville svara om du frågar honom om det finns något i ditt liv som står i vägen för Guds övernaturliga handlande?

Inga kommentarer: