13 juli 2020

UTMANINGEN 13 juli - Josua 20


FRISTÄDER

Bibelläsning: Josua 20 Läs bibeltexten här

"Säg till Israels barn: Utse åt er de fristäder som jag talade till er om genom Mose"  (Jos 20:2 FB)

Kapitlet handlar om tillflyktsorter för dem som av misstag dödat någon (vers 3).

Idag har vi normalt ett helt annat rättssystem, men vi behöver fristäder av ett helt annat slag. Vi kan behöva fristäder för barn och kvinnor som idag behöver en tillflyktsort för att kunna känna sig trygga.

Den kristna församlingen borde också vara en fristad. En plats där du får vara älskad och accepterad, inte på grund av vad du kan prestera, utan helt enkelt bara för att du är du.

Utslagningen i samhället är stark. Vi blir ständigt bedömda. Vi värderas utefter utseende, intelligens, pengar, ålder och på många andra sätt. Tänk om vi kunde vara fristäder för varandra och acceptera och älska varandra för dem vi är. Precis som Jesus gör.

- Mannakorn att tugga på under dagen: På vilket sätt kan jag bidra till att skapa en fristad där människor kan vara välkomna och accepterade?
________________
Innehåll:
-Vers 1-6
Fristädernas funktion
-Vers 7-9
Fristäderna utses

Kommentar
Gud hade gett Moses instruktioner om att inrätta fristäder då man kommit in i löfteslandet. Fristaden var en plats dit man kunde fly om man oavsiktligt råkat dödat någon. Fristaden skulle ge skydd från de anhörigas hämnd tills en rättegång kunde hållas.

Om den som dödat någon av misstag blev frikänd av domstolen, kunde han återvända till sin hemstad igen (vers 6).

Enligt Guds instruktioner utsågs tre fristäder väster om Jordan och tre fristäder öster om Jordan.

Till eftertanke
"Den kristna församlingen borde också vara en fristad. En plats där du får vara älskad och accepterad, inte på grund av vad du kan prestera, utan helt enkelt bara för att du är du".
- På vilket sätt skulle församlingen kunna vara en fristad för "utstötta" människor idag?
- Hur bemöter vi nya människor som kommer till församlingen idag? Bedömer vi dem efter utbildning, utseende, rikedom? Bedömer vi dem efter hur stor nytta vi kan ha av dem i församlingen? 
- Kan jag själv vara en "fristad" för någon som ingen annan bryr sig om?

Inga kommentarer: