21 juli 2020

UTMANINGEN 21 juli - Dom 4

ROPA TILL HERREN - Dom 4

Bibelläsning: Domarboken 4
Läs bibeltexten här


"Israels barn ropade till HERREN, ty Jabin hade niohundra vagnar av järn och hade förtryckt Israel våldsamt i tjugo år"  (Dom 4:3 FB)

Efter tjugo år av våldsamt förtryck ropade Israels barn till Herren. Herren hörde deras bön och sände en kvinnlig domare, Debora, som räddade landet undan förtryck.


Israels barn ropade till Herren. Ropa är lite mer än att bara be. Ropa gör man i förtvivlan, desperation eller då något är verkligen angeläget.


Ropar du till Gud? Om du inte ropar för din egen skull, kan du ropa till Herren om de ofrälsta personer som finns runt dig. Det är verkligen angeläget. Det är verkligen värt att ropa om.

Det finns säkert ett antal andra böneämnen om situationen i din stad som det är värt att ropa till Gud om.

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Ropa till mig, så vill jag svara dig och låta dig höra om stora och ofattbara ting som du inte känner till."  (Jer 33:3) 
____________________
Innehåll:
Debora var en kvinnlig profet och domare i Israel (vers 4)
Debora och Barak går ut i ett befrielseskrig mot Sisera (vers 6-16)
Sisera dödas av kvinnan Jael (vers 17-23)


Kommentar:

Då Ehud var död gjorde Israel åter det som var ont i Herrens ögon och den kananeiske kungen och hans befälhavare Sisera förtryckte Israel våldsamt under tjugo år. Då ropade Israels barn till Herren (vers 1-3).

Detta var enda gången under domartiden som som en fiende kommer från Israels eget område. Israeliterna hade inte lyckats driva bort kananeerna och de hade nu vuxit sig militärt starka.

Under den tiden var profetissan Debora domare i Israel (vers 4). Profetissa innebär att hon lyssnade till Gud och talade ord från Gud och domare innebär att hon avgjorde israeliternas rättstvister.

Debora kallar till sig Barak och ber honom dra upp mot Sisera. Barak gick med på det på ett villkor: Att Debora följde honom.

Sisera samlade då sitt folk och sina niohundra järnbeslagna stridsvagnar. Det var vagnar av trä som var järnbeslagna och drogs av en eller två hästar. En del vagnar hade till och med knivar som stack ut ur hjulnavens förlängning och kunde hugga av fotsoldaterna ben. Men israeliterna kunde med Guds hjälp besegra sin starkare motståndare.

Sisera flydde och gömde sig i en kvinnas tält och räknade med att hon skulle beskydda honom. Men då Sisera, utmattad av striden, föll i djup sömn, slog kvinnan en tältplugg genom hand tinning.

Till eftertanke:
Det tog tjugo år av våldsamt förtryck innan Israel ropade till Gud om hjälp.
Det kan kanske vara på samma sätt med oss. Då vi möter ett problem försöker vi klara av det på egen hand. Först då problemet har vuxit och situationen blivit totalt hopplöst vänder vi oss till Gud.
Vi borde kanske lära oss att vända oss till Gud det första vi gör då vi möter problem.
- Hur är det i ditt liv?
- Har du upplevt situationer där du formligen har ropat till Gud i förtvivlan?

Inga kommentarer: