10 juli 2020

UTMANINGEN 10 juli - Josua 17

VARFÖR SÄGER NI ATT NI INTE HAR?

Bibelläsning: Josua 17
Läs bibeltexten här


Josefs barn sade till Josua. "Varför har du gett oss endast en lott och ett skifte till arvedel, fastän vi är ett talrikt folk, som HERREN hittills har välsignat?” (Jos 17:14 FB)

Varför har vi så lite, frågar Josefs barn. Josuas svar till dem blir att de ska vara frimodiga och att dra upp och inta skogsbygden (vers 15) och att de inte ska vara rädda även om fienden är stark (vers 18).

Vi frågar kanske samma sak. Varför har vi så lite? Varför ser vi så lite resultat?

Lärjungarna tänkte på samma sätt då det gällde att skaffa mat till skarorna som kom för att lyssna till Jesus. Då sa Jesus sa till sina lärjungar: "Varför säger ni att ni inte har?” (Mark 8:17)

Ibland kan vi fastna i tanken på våra egna små bristande resurser i stället för att lyfta våra ögon till Honom som har all makt i himmelen och på jorden och som säger till oss: "Varför säger ni att ni inte har?”

- Mannakorn att tugga på under dagen: Varför säger ni att ni inte har?
_________________
Innehåll:
- vers 1-13

Manasses område väster om jordan
-vers 14-18
Mer land år Efraim och Manasse


Kommentar:
Selofhad, en av Manasses avkomlingar hade ingen son, men 5 döttrar. De fem döttrarna hade påtalat för Mose att deras släkt skull dö ut om de inte fick någon arvedel. Herren befallde då Moses att de fem döttrarna skulle få en arvslott, och införde därigenom kvinnlig arvsrätt (4 Mos 27:1-11).

Då nu landet skall fördelas påminner de fem döttrarna Josua att Herren hade befallt Moses att de skulle få en arvslott i landet (vers 3-4).

Också här kommer ett "Men". De gjorde som Herren befallt, "Men" de lät folket bo kvar bland dem, vilket i framtiden ledde israeliterna att tillbe deras avgudar (vers 12-13).

Till eftertanke:
Jesus sa till sina lärjungar: "Varför säger ni att ni inte har?” (Mark 8:17).
I Efesierbrevets första kapitel finns en lång uppräkning på allt vi redan har i Jesus. Efesierna hade tydligen glömt hur rika de var i Kristus eftersom Paulus behövde påminna dem. Det är precis som om Guds Ord säger till efesierna
"Varför säger ni att ni inte har?” 
- Hur är det med Guds församling idag. Säger Jesus även till oss "Varför säger ni att ni inte har?” 
- Hur är det i mitt liv?

Då israeliterna skulle inta landet gjorde de som Gud hade sagt, "men" inte helt och fullt. 
- Hur är det i mitt liv? Vilka "men" har jag satt upp för att inte följa det Herren kallar mig till?

Inga kommentarer: