29 juli 2020

UTMANINGEN 29 juli - Dom 13

LOVETS OFFER - Dom 13

Bibelläsning: Domarboken 13
Läs bibeltexten här


"Manoa tog killingen med tillhörande matoffer och offrade det på klippan åt HERREN. Då lät han något underbart ske inför Manoas och hans hustrus ögon. När lågan slog upp från altaret mot himlen, for HERRENS ängel upp i lågan från altaret. Manoa och hans hustru såg detta, och de föll ner till jorden på sitt ansikte."  (Dom 13:19-20 FB)

Manoas hustru var ofruktsam. En ängel uppenbarade sig för henne och talade om att Hon skulle bli havande och föda en son (vers 3).

Manoa fick sedan också samtala med ängeln och då de förstod att ängelns budskap skulle bli verklighet offrade de ett tackoffer inför Herren. Senare födde Manoas hustru också en son som fick namnet Simson (vers 24).

I tackoffret uppenbarade sig Herren på ett mäktigt sätt för Manoa och hans hustru. Det är något speciellt som sker när vi uppsänder lovets offer och ser Herren som han verkligen är. I lovets offer lyfter vi blicken från det vardagliga och får se Herrens härlighet.

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Låt oss därför genom honom alltid frambära lovets offer till Gud, en frukt från läppar som prisar hans namn." (Hebr 13:15)
__________________
Innehåll:- Vers 1-18
Simsons blivande föräldrar får änglabesök som förebådar Simsons födelse.
- Vers 19-23
Då de förstår att budskapet kommer från Herren offrar de ett tackoffer till Herren.
- Vers 24-25
Simsons födelse


Kommentar:

"Israels barn gjorde det som var ont i Herrens ögon, och Herren gav dem i filisteernas hand i fyrtio år" (vers 1). Så upprepas det som ständigt händer i Domarboken. Folket avfaller från Gud och blir ockuperat av främmande makt.

Manoas hustru fick ett änglabesök där hon fick besked att hon skulle föda en son som skulle bli en Guds nasir och påbörja räddningen från filisteerna (vers 5).

En nasir innebar att någon ger ett löfte om att avskilja sig för tjänst för Gud. En nasir fick inte klippa håret eller dricka vin eller andra jästa drycker. Nasirlöftet gavs normalt för en bestämd period, men för Simson skulle det gälla hela livet.

Simson tillhörde Dans stam och de hade inte lyckats erövra sin arvedel av landet, utan de vandrade fortfarande omkring (Dom 18:1). Filisteerna var Israels huvudfiende ända till kung Davids tid. Det var därför ängelns budskap var att Simson skulle påbörja räddningen från filisteerna (vers 5).

Till eftertanke:
Vi avger normalt inte nasirlöften till Gud idag. Men varje kristen är kallad till tjänst för Gud. Vi uppmanas i Bibeln att "Ge löften och infria dem år Herren, er Gud" (Ps 75:12).
- Hur låter ditt löfte till Gud? Ta lite tid att formulera dina löften till Gud om hur du vill vara och vad du vill göra för Herren? Skriv ned ditt löfte på ett papper och lägg det i din Bibel så att du ofta ser ditt löfte. Läs det ofta så att du inte glömmer bort vem du är.

- Och glöm inte bort att lovprisa Gud för den han är och för det han gör:
"Låt oss därför genom honom alltid frambära lovets offer till Gud, en frukt från läppar som prisar hans namn." (Hebr 13:15)

Inga kommentarer: