26 juli 2020

UTMANINGEN 26 juli - Dom 9+10

LAGEN OM SÅDD OCH SKÖRD - Dom 9

Bibelläsning: Domarboken 9
Läs bibeltexten här


"Så lät Gud Abimelek få igen det onda som han hade gjort mot sin far, då han dödade sina sjuttio bröder. Och allt det onda som Sikems män hade gjort, lät Gud komma tillbaka över deras egna huvuden."  (Dom 9:56-57 FB)

Här är det ondskan som regerar. Efter Gideon tar en av hans söner, Abimelek, makten och låter sig utropas till kung. För att säkra sin maktposition dödar han alla sina sjuttio bröder. Och han fortsätter att härska genom våld och ondska.


I detta kapitel ser vi historien som gång på gång upprepar sig. En nation som är uppbyggd på ondska. Även om ondskans makt gör ofattbar skada på många människor så kommer, förr eller senare, ondskan att hinna ifatt sig själv.


Mitt i alla ondska som Abimelek orsakar är det en kvinna som kastar ned en kvarnsten från ett torn som spräcker skallen på Abimelek (vers 53). Vilken död för en krigare som trånar efter ära och makt.


Igen besannas orden "Det människan sår skall hon också skörda." (Gal 6:7)

Låt oss så ut det som är gott: kärlek, omsorg och tjänande.


Guds rike består inte av våld, tvång och förtryck. Guds rike består av kärlek och frihet. Varje människa erbjuds ett evigt liv i gemenskap med Jesus. Ingen människa tvingas följa Jesus, men varje människa är inbjuden att delta i festen.

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Det människan sår skall hon också skörda."
__________________
Innehåll:- Vers 1-6
Abimelek blir kung och dödar sina sjuttio bröder.
- Vers 7-21
Jotam ropar ut liknelsen om trädens konung
- Vers 22-57
Abimeleks fortsatta krig och död


Kommentar:
Abimelik var en av Gideons många söner och han strävade efter makten i landet. Han fick sjuttio siklar Guld från Baal-Berits tempel och med dem anställde han löst folk och äventyrare. Med hjälp av dem anställde tog han livet av sina sjuttio bröder, utom den yngste halvbrodern som hade gömt sig. Hans namn var Jotam. Därefter lät Abimelek utropa sig till kung i Sikem. (vers 1-6).

Vi ser här hur djupt Israel hade fallit från sin relation med Gud. Mordet på  Abimeleks sjuttio halvbröder finansierades med guld från Baal-Berits avgudatempel. Pengar som förmodligen genererats från tempelprostitution.

Jotam berättar en liknelse om träden och törnbusken för att förmå folket att välja rätt. I liknelsen representerade träden Gideons 70 söner och törnbusken Abimelek. Liknelsen skulle visa att god frukt är resultatet av en god kung och törnbusken skulle leda till lidande och katastrof. Jotams liknelse gick i uppfyllelse då Abimelek jämnade Sikem med marken (vers 45), brände Migdal (vers 49) och till slut själv bli dödad av en kvinna (vers 53-54).

Abimeleks kungadöme blev kortvarigt. Tiden för Israels kungadöme hade ännu inte kommit.

Till eftertanke: 
Vi ser i detta kapitel hur våldet trappas upp för att till slut förgöra den som var upphovet till våldet.
- Fundera vidare över bibelordet "Det människan sår skall hon också skörda."
- På vilket sätt bör det bibelordet påverka våra liv?





HUR MYCKET KAN GUD UTHÄRDA? - Dom 10

Bibelläsning: Domarboken 10
Läs bibeltexten här


"Då sade Israels barn till HERREN: "Vi har syndat. Gör du med oss det som är rätt inför dina ögon. Men befria oss denna gång." Därefter skaffade de bort ifrån sig de främmande gudarna och tjänade HERREN. Då kunde han inte längre uthärda att se Israels nöd."   (Dom 10:15-16 FB)

Guds barn hade vänt sig bort från Gud och börjat tillbe avgudarna. Guds vrede vilade över folket och folket blev ockuperat av främmande makter. Då omvände sig folket till Gud och började tjäna Honom av hela sitt hjärta. Då kunde inte Gud längre uthärda att se folkets lidande och Gud ingrep och förändrade världshistorien.

Det finns tydligen gränser för vad Gud kan uthärda. Det hade hänt tidigare i historien. Guds folk var slavar i Egypten. De fick lida hårt och Gud kunde inte längre se sitt folk lida. Han säger att han har sett hur de lider och deras rop har stigit upp till honom och han har beslutat att stiga ned och föra sitt folk till ett annat land (2 Mos 3:7-8). Ett land i frihet.


Gud är kärlek. Han lider då han ser sitt folk lida. Även om lidandet beror på deras egen synd. Han hör ropen från människor i nöd och Gud skapar en utväg. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Gud lider då han ser sitt folk lida 
__________________
Innehåll:- Vers 1-5
Två nya domare träder fram efter varandra: Tola och Jair
- Vers 6-18
Isareliterna avfaller på nytt ifrån Herren och tillber baalsgudarna och astartegudinnorna. Israeliterna blir på nytt ockuperade.


Kommentar:
Efter Abilemek träder Tola fram som domare och blir domare i 23 år. Efter Tola blir Jair domare i 22 år.


Men Israel avföll på nytt ifrån Herren och tjänade baalerna och astarterna och de övriga främmande folkens gudar. Då ockuperades israeliternas land öster om Jordan av filisteerna och ammoniterna. Sedan gick de också till angrepp på landet väster om Jordan. I 18 år var Israel ockuperat och förtryckt. Då ropade folket till Gud om hjälp, men Gud svarade att de kunde lika gärna ropa till alla de gudar som de nu tjänade för att se om de kunde hjälpa. Då gjorde de sig av med alla avgudarna och började tjäna Gud. Då kunde inte Gud längre uthärda att se sitt folk lida. Det var på samma sätt som då israeliterna var slavar i Egypten. Gud hade sett deras nöd och hört deras rop på hjälp och han kunde inte längre uthärda se sitt folk lida, så han bestämde sig för att ingripa och förändra världshistorien (2Mos 3:7-8)

Till eftertanke:

Det är lätt att lätt att se hur fel israeliterna handlade då de gång på gång glömde sin gud och vände sig till avgudarna. Men hur är det med oss själva. Är Gud det sista halmstrået då vi möter problem? Eller söker vi Gud först? Innan situation blir ohållbar?

Vi får väldigt lite information om Tola och Jair. Vi vet i stort sett bara deras namn och hur länge de var domare. Hur är det med mig? Vilka avtryck lämnar  jag efter mig? Även om jag inte förändrar världshistorien kan jag ha stor betydelse för någon annan människa? Vem vill jag vara? Vad vill jag åstadkomma med mitt liv?

Inga kommentarer: