15 juli 2020

UTMANINGEN 15 juli - Josua 22

TJÄNA HERREN AV HELA DITT HJÄRTA

Bibelläsning: Josua 22
Läs bibeltexten här


"Vandra på alla hans vägar, iaktta hans bud, håll er till honom och tjäna honom av hela ert hjärta och av hela er själ" (Jos 22:5 FB)

Vilken fantastisk uppmaning till ett liv i Jesu efterföljd:
-Vandra, inte var som helst utan på hans vägar
-Iaktta vad Gud har sagt. Låt dig formas av hans ord och inte bara av den nuvarande tiden
-Håll er till honom. Det handlar inte bara att följa hans ord, Gud vill att vi ska leva i nära gemenskap med honom
-Tjäna honom av hela dig. Utan kompromisser.

Lev i den versen. Lär den utantill och meditera på vad varje uppmaning betyder för dig.

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Vandra på alla hans vägar, iaktta hans bud, håll er till honom och tjäna honom av hela ert hjärta och av hela er själ"

__________________
Innehåll:
Kapitlet berättar om hur några av stammarna bygger ett altare vid Jordan. Hur detta altare nästan leder till inbördeskrig, och om hur det hela slutar i total enighet mellan stammarna.


Kommentar:
Innan israeliterna gick över Jordan för att inta löfteslandet hade Rubens stam, Gads stam och ena hälften av Manasse stam redan fått sina arvedelar öster om Jordan. Villkoret var att krigarna från dessa stammar skulle följa med över Jordan och inte återvända innan de övriga stammarna hade fått sina delar av arvet.

Nu var hela landet intaget, alla stammarna hade fått sin arvedel. Josua kan nu sända hem stammarna som hade fått sina delar öster om Jordan (vers 4). Josua välsignade dem och sände iväg dem med denna uppmaning: "Men var mycket noga med att hålla fast vid och följa de bud och den lag som Herrens tjänare Mose har gett er, så att ni älskar Herren er Gud. Vandra på alla hans vägar, håll fast vid hans bud, håll er till honom och tjäna honom av hela ert hjärta och av hela er själ" (vers 5).

Då de hemvändande östra stammarna kom till gränstrakterna av sitt land byggde de ett altare för att tacka Gud (vers 10). Detta höll på att leda till ett inbördeskrig. De västra stammarna uppfattade altaret som att de östra stammarna höll på att bilda en ny religion på sin sida av Jordan. Det riktiga altaret fanns ju där Herrens ark fanns väster om Jordan. De östra stammarna förklarade att de inte alls tänkte använda altaret till att offra på, utan altaret var bara ett minnesmärke av tacksamhet till Gud. Alla stammarna blev nöjda med svaret och konflikten blev undanröjd.

Till eftertanke: "Men var mycket noga med att hålla fast vid och följa de bud och den lag som Herrens tjänare Mose har gett er, så att ni älskar Herren er Gud. Vandra på alla hans vägar, håll fast vid hans bud, håll er till honom och tjäna honom av hela ert hjärta och av hela er själ" (vers 5).
Tänk igenom varje del av denna bibelvers.
- På vilket sätt präglas mitt liv av dessa uppmaningar?

- Vilka delar av versen behöver jag ge större plats i mitt liv?

Inga kommentarer: