24 juli 2020

UTMANINGEN 24 juli - Dom 7

ÄR VI FÖR MÅNGA? - Dom 7

Bibelläsning: Domarboken 7
Läs bibeltexten här


"HERREN sade till Gideon: "Folket som följer dig är för talrikt för att jag skulle vilja ge midjaniterna i deras hand. Israel skulle då kunna berömma sig mot mig och säga: Min egen hand har räddat mig."  (Dom 7:2 FB)

Gideon hade samlat en här på 32.000 man för att befria Israels barn. Men Gud tyckte att de var alldeles för många. Det fanns risk att de skulle tro att den kommande segern var deras egen förtjänst och inte Herrens. Gideon skickade då hem 22.000 krigare (vers 3).


Gud sa att det fortfarande var för många och Gideon skickade iväg nästan alla krigare. Han behöll endast trehundra (vers 7) och fienden var "talrika som gräshoppor" (vers 12).


Med trehundra man lyckades Gideon övervinna en oräknelig armé av krigare.


Långt senare hade Jesus elva vettskrämda lärjungar som hade fått uppdraget att vinna hela världen för Kristus (Apg 1:8).


Vi klagar ibland på att vi är så få idag och att det var mycket lättare förr. Men vi kanske börjar bli så få så att vi måste lita helhjärtat på Jesus och hans under och inte bara på vår egen kapacitet. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Gud är inte beroende av många för att göra underverk.
_____________
Innehåll:- Vers 1-3
Gideon drar ut till strid med 32.000 krigare. Gud anser att de är för många och Gideon skickar hem 10.000.
- Vers 4-11
Gud tycker fortfarande att de är för många. Gideon skickar hem 31.700 krigare.
- Vers 12-25
Med de återstående 300 krigarna besegrar Gideon midjaniterna


Kommentar:

Det finns en fara då vi tror att klarar allt i egen kraft och egen förmåga. För att Gideon och israeliterna skulle förstå att segern inte var deras egen förtjänst utan ett verk av Gud, skickar Gideon hem 31.700 krigare och behåller endast 300.

Gideon var orolig inför att möta en fiendehär, talrika som gräshoppor. För att ingjuta mod i Gideon ber Herren att Gideon ska smyga ner till fiendehären för att höra vad de talar om. Samtalet som Gideon fick höra var att en man hade fått en dröm som tolkades som att Herren skulle ge israeliterna seger i den förestående drabbningen. 

Istället för att angripa fienden ställde sig de trehundra runt fiendehären med facklor och blåste i horn. Det blev panik i lägret och fienderna började angripa varandra och andra flydde.

Till eftertanke:
Kan det vara så att då vi själva har mycket resurser och tror att vi kan klara oss i egen kraft, så får vi göra det. Men om vi inser vår svaghet, saknar förmåga och resurser och litar på Herren, då öppnar vi för Guds under i våra liv.

Inga kommentarer: