14 juli 2020

UTMANINGEN 14 juli - Josua 21

UPPFYLLDA LÖFTEN

Bibelläsning: Josua 21
Läs bibeltexten här


"Ingenting uteblev av allt det goda som Herren hade lovat Israels hus. Allt gick i fullbordan."  (Jos 21:45 FB)

Gud håller vad han lovat. Redan vid den brinnande busken många år tidigare hade Gud lovat Moses att folket skulle få komma in i det utlovade landet. Man kan alltid lita på Gud.

Men att löftena gick i uppfyllelse var också beroende av att folket följde Guds vägledning. Mose hade kunnat tacka så mycket för löftet och satt sig ned och väntat. Folket hade kunnat ta emot löftet och bara väntat på dess uppfyllelse. Men förutsättningen för att löftena uppfylldes var att folket trodde på Guds löften och började ge sig av mot det utlovade målet.

Gud ger oss löften och visioner. Men de uppfylls inte alltid av sig själv. Då vi följer Herren och rör oss mot det som Han lovat, då kan det hända.

- Mannakorn att tugga på under dagen: KRAFTEN I GUDS ORD BLIR FÖRLÖST DÅ VI HANDLAR SOM OM DET ÄR SANT. 
__________________
Innehåll:
Leviternas tilldelas sina städer

Kommentar
Då landet fördelades fick leviterna inget landområde. Leviternas arvedel var att få göra tjänst inför Herren och att betjäna folket (5 Mos 18:1-2).

Däremot hade leviterna fått löfte om att de skulle tilldelas städer att bo i med tillhörande utmarker för sin boskap (vers 2). Ifrån de andra stammarnas landområden avskiljdes 48 städer till leviterna.

De städer leviterna fick ansvar för var utspridda över hela landet. Det var långt till Jerusalem för många bland folket, men genom att levitstäderna var utspridda var det knappast någon som hade mer än en dagsresa till en levitisk stad.

Till eftertanke 
Fundera över uttrycket "kraften blir förlöst då vi handlar som om det är sant". 
I uppfyllelsen av varje löfte finns det något som är Guds del och något som är vår del.
-Vad är det vi måste göra för att ta emot frälsningen? Vad är Guds del?
-Vad är vår del för att vi ska kunna ta emot förlåtelse? Vad är Guds del?
-Försök finna exempel på detta från Israels vandring från Egypten till löfteslandet? Vad är folkets del? Vad är Guds del?

Inga kommentarer: