12 aug. 2020

UTMANINGEN 12 augusti - 1 Sam 5

TECKEN PÅ GUDSNÄRVARO

Bibelläsning: Första Samuelsboken 5
Läs bibeltexten här


"Sänd bort Israels Guds ark, så att den får komma tillbaka till sin plats igen och inte dödar oss och vårt folk"  (1 Sam 5: 11 FB)

Filisteerna hade besegrat Israel. De "tog Guds ark och förde den från Eben-Hazer till Asdod" (vers 1). Men då de tog in Guds ark i sitt tempel föll deras egen avgud till marken och krossades. Vart man än flyttade Guds ark gick det dåligt för folket. Till slut blev de så rädda att ha Guds ark ibland sig att de skickade den tillbaka till Israel (vers 11). Filisteerna ville inte ha det som påminde om Gud ibland dem.


Också i våra dagar kan vi uppleva en trend att "befria" det offentliga rummet från religiösa symboler. Jag läste nyligen om en skola i Italien som under hela sin existens haft ett kors på en av väggarna. Nu restes det krav på att korset skulle tas bort. En flicka i en skola i England blev förbjuden att bära sitt kors om halsen då hon var i skolan. Det kan upplevas som att det finns en tilltagande "beröringsskräck" för det kristna i samhället. I skolavslutningstider blir det numera en häftig debatt om att skolbarnen inte ska behöva fira skolavslutningen i kyrkan som är full av kristna symboler. Barnen kan ju bli påverkade.


För en tid sedan bodde jag  i ett land som under femtio år var ockuperat av Sovjetunionen. Under sovjettiden var det olagligt att ta in biblar i landet. Jag förundrades många gånger över hur mycket den ateistiska sovjetstaten fruktade för kraften i Guds ord. De gjorde allt som stod i deras makt för att den kristna boken inte skulle komma i händerna på befolkningen.

Tänk om vi kristna hade lika stark tro på kraften i Guds ord, på kraften i vårt vittnesbörd och kraften av närvaron av symboler som för tankarna till Gud. 

- Mannakorn att tugga under dagen: På vilka sätt kan jag vara ett tecken på gudsnärvaro för de människor jag möter?
__________________
Innehåll:
Filisteerna flyttar Guds ark från plats till plats. På varje plats där arken placeras drabbades folket av fruktan och förfäran.


Kommentar:
Filisteerna hade besegrat  israeliterna och nu kunde de uppleva att de till och med besegrat israeliternas Gud. De hade erövrat Guds ark och ställt arken i Dagons tempel bredvid Dagon. Den guden som de tidigare fruktat (1 Sam 4:7-8) var nu besegrad.

Jag vet inte vad filisteerna hade väntat sig. Kanske hade de väntat att få ett tecken på att deras Dagon var större än israeliternas gud. Men det blev precis tvärtom! Tidigt på morgonen låg Dagon framstupa på golvet framför Herrens ark. De reste upp honom igen och nästa morgon låg Dagon framstupa igen med både huvudet och händerna avslagna (vers 4).

Filisteerna drabbades av bölder och många dog efter hand som de flyttade Herrens ark  till olika platser. Till slut blev de desperata och ropade att Guds ark måste föras tillbaka till sin plats för att inte hela folket skulle dödas.

Det var inte ovanligt att man tillbad ett antal gudar bland folken i Kanaan. Om inte den ena guden kunde hjälpa kunde man kanske få hjälp av en annan gud.
Till och med israeliterna hade börjat tillämpa den principen. De övergav inte sin Gud, men de började dyrka andra gudar vid sidan av Gud. Vi ser det genom hela domarboken och senare då Elias utmanade Baalsprofeterna:"Elia trädde fram för allt folket och sade: "Hur länge skall ni halta på båda sidor? Om det är HERREN som är Gud, så följ honom. Men om det är Baal, så följ honom." (1 Kung 18:21).

Till eftertanke:
- I vilken utsträckning upplever du att kyrkan idag "haltar till bägge sidor"? Att man för in inslag från andra religioner och gudar i kyrkan?
- I vilken utsträckning upplever du att människor gärna vill tro på en gud eller gudar utan att bestämma sig för någon speciell gud?

Inga kommentarer: