27 aug. 2020

UTMANINGEN 27 aug - 1 Sam 21

FÖRFÖLJD

Bibelläsning: Första Samuelsboken 21
Läs bibeltexten här

"David bröt upp och flydde den dagen för Saul och kom till Akish, kungen i Gat"  (1 Sam 21:10 FB)

Här möter vi en flyende David. Han flyr för sitt liv. Han försöker skaffa sig mat att äta (vers 3), han låtsas vara galen (vers 13). Ständigt på flykt, fruktande för sitt liv.

Jag bodde för en tid sedan i en före detta Sovjetrepublik. Då kommunisterna invaderade landet fick frälsningssoldaterna gräva ned uniformer och flaggor i sina trädgårdar. De fick inte mötas till gudstjänst. De kunde bara mötas under förespegling att någon i gruppen hade födelsedag eller namnsdag. Alltid oroliga att KGB plötsligt skulle komma för att anhålla dem.

Också idag är kristna den mest förföljda gruppen i världen. Den som lever i Kristi efterföljd kan också i framtiden riskera att få lida för sin tro. Då Jesus talar om den sista tiden säger han: "
Då skall man utlämna er till att misshandlas och dödas, och ni kommer att bli hatade av alla folk för mitt namns skull. Och då skall många komma på fall, och de skall förråda varandra och hata varandra." (Matt 24:9-10).
 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Är jag beredd att utså förföljelse för min tro?
____________________ 
Innehåll:
- Vers 1-9
David flyr till prästen Abimelek och ber om mat och vapen 
- Vers 10-15
David flyr till kung Akish i Gat och spelar vansinnig för att rädda sitt liv.

Kommentar:
David kommer uthungrad till prästen Abilemek och ber om mat. Den enda mat som finns tillgänglig är de skådebröden som hade legat på altaret i tabernaklet. David får tillsammans med sina män äta skådebröden på villkor att hans män avhållit sig från kvinnor, eftersom skådebröden var heliga. Jesus hänvisar till denna händelse då fariseerna klagar på att Jesu lärjungar plockar och äter ax på sabbaten (Matt 12:4; Luk 6:4).

Vid besöket hos prästen Abilemek frågar David om det inte finns något svärd eller spjut hos prästen. David var helt obeväpnad. Då fick han Goliats svärd som hade förvarats hos prästen (vers 9).

Därefter flydde David till kung Akish i filisteernas land. Filisteerna var ju Israels fiender och David spelade då galen för att inte bli dödad (vers 13). Senare skrev David om denna händelse i Psalm 34  som är en tacksägelsesång för att Herren räddade hans liv hos kung Akish: "Jag sökte Herren och han räddade mig från allt som skrämde mig. De som ser upp till honom strålar av fröjd" (Ps 34: 5-6). David skriver också om denna händelse i Psalm 56: "När fruktan fyller mig litar jag på dig" (Ps 56:4)

Till eftertanke:
Läs Psalm 34 och 56 och sätt dig in i hur David upplevde dagarna hos kung Akish i Gat.
- Hur upplever David sin relation till Herren dessa dagar?
- Har du upplevt något liknande?
- Hur skulle du uttrycka din tacksägelsesång till Herren?

Inga kommentarer: