16 aug. 2020

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 16 augusti

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet
(Bilden är från en kvällspromenad på Björnön i Västerås)

Nu har mer än halva augusti månad passerat och det är inte långt kvar till höstmånaden september.

Under veckan som gått har vi publicerat en serie andakter/bibelstudier om Guds namn. Den serien, som Rut har skrivit, kommer vi även att publicera som ett studiehäfte för personlig andakt och/eller för samtalsgrupp.

Det inlägg som dragit till sig mest uppmärksamhet på rupeba.se under veckan är en artikel av Stefan Swärd med titeln "Bibeln är glasklar om samboskap och sex". Det kan man om möjligt med ännu större eftertryck säga om utlevd homosexualitet. Men även om Bibeln är glasklar i dessa ämnen så upplever jag att frågorna kan vara allt annat än glasklara för många kristna idag. Därför är det fint att någon skriver om det i en dagstidning idag. Gud har inte ändrat uppfattning i dessa frågor även om "tidsandan" har gjort det.

I övrigt har vi under veckan haft några vägledningssamtal på telefon och utomhus. Vi håller också på med en del skrivande. Leif Alm på Vasakåren har dragit igång ett ambitiöst och spännande bibelstudieprojekt där Rut och jag har tackat ja till att skriva några delar. Detta vill jag gärna skriva mer om, men jag måste först fråga Leif om jag får göra det. 

Och så kommer vi till det mer personliga. Den här helgen hade vi länge planerat att ha en samling för alla barn och barnbarn. Datumet hade varit bestämt länge och alla sexton hade tackat ja. Men sedan kom Coronan. Plötsligt blev det mesta av Sverige röda zoner för folk som bor i Norge och mellansonen med familj råkar bo i Norge. Men Skåne var en grön zon så vi skyndade oss att boka för sexton personer i Malmö. Men då vi närmade oss datumet för vår familjeträff blev plötsligt Skåne en röd zon också. Vi skyndade oss att boka av Malmö och började se på alternativa platser för vår träff. Det måste ju finnas något roligt att göra på den plats vi ska träffas och det finns naturligtvis många olika intressen då den äldste sonen är 50 år (senare i i år), det äldsta barnbarnet 22 år och det yngsta barnbarnet 2 år. Vi såg på möjligheter i Örebro och Karlstad som då var gröna zoner. Men veckan innan vi skulle mötas blev även Örebro och Karlstad röda zoner (kan inte norrmännen bestämma sig någon gång?). Dessutom utfärdade den norska regeringen en stark avrådan för icke-nödvändiga utlandsresor för alla som bodde i Norge. Och vi svenskar var ju inte heller välkomna i Norge. Resultat: Det blev ingen släktträff den här gången. Men vi tror på ett liv efter Coronan. Vi får göra ett nytt försök då.

Under veckan har vi dessutom varit ute och seglat med några vänner i Västerås.
Då passade vi på att bada från båten. Rut och jag väntade med att hoppa i då vi ankrat på ett lugnt ställe av Mälaren. En i resesällskapet hoppade i vattnet då vi fortfarande var mitt ute på Mälaren. Jag är ingen van segrare, men jag har nu förstått att man inte har någon handbroms på de där segelbåtarna. Så segelbåten bara fortsatte framåt som om ingenting hade hänt och huvudet på vår vän som hoppat i vattnet blev mindre och mindre. Dessbättre hade vi en erfaren kapten på båten (dessutom hade vi två löjtnanter, men de gjorde inte så stor nytta). Kapten fixade lite med seglen och plötsligt hade båten vänt och huvudet på vår vän mitt i Mälaren blev större och större och allt slutade väl.

Men nu är det söndagsmorgon. Vi får lunchbesök av äldste sonen och hans äldste son. De är på väg hem till Borås från Stockholm där de har installerat äldste sonens näst äldste son som ska studera i Stockholm några år.

Efter lunchen har kåren i Västerås sitt söndagsmöte högst upp på Djäkneberget kl.15.00. Idag är det Rut som ska predika. 

Då vi kommer hem från mötet är det snart slut på den  här veckan. Men snart kommer en ny vecka "om Herren dröjer", som de gamla pingstvännerna brukade säga.

Ha en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: