10 aug. 2020

Sju dagar omkring Guds namn. Dag 1: Guds namn ”Jehova – Jahve” = Jag är


Guds namn ”Jehova – Jahve” = Jag är
Bibeltext: 2 Mosebok 3:1-22
Nyckelvers:
Gud sade till Mose: ”Jag är den Jag Är.” Och han fortsatte: ”Så ska du säga till Israels barn: Jag Är har sänt mig till er.” (2 Mos. 3:14)

Bibeltexten handlar om Moses gudsmöte i den brinnande busken. Där presenterar sig Gud för Mose och Mose får sin kallelse.
Namnet Jehova betyder «Jag ÄR». Det leder tanken till Guds eviga natur och till hans suveränitet, överlägsenhet och allmakt. Han är Herre över himmel och jord. Namnet Jehova – Jahve, finns 6519 gånger i gamla testamentet. Det är det namn som används mer än alla andra namn på Gud. Till skillnad från andra namn, skrivs namnet Jahve i gamla testamentet alltid med stora bokstäver. Namnet Jehova kan också betyda "Herre, den som ska bestämma över mitt liv".
Vi lever i en postmodern värld där allt är relativt. Ingenting är fast. Din sanning är lika bra som min. Det som är sant i dag behöver inte vara sant i morgon. Den enda måttstocken för vad som går an och vad som inte går an är mina egna synpunkter och åsikter. I kontrast till en så vacklande grund påstår Bibeln att det finns ’någon’ som står fast. Det är den evige Guden, han som uppenbarade sig på jorden genom Jesus. Det är intressant att lägga märke till att Jesus själv hävdade att han var «Jag är».
”… Det är min Far som ärar mig, han som ni kallar er Gud. Ni känner honom inte, men jag känner honom. Om jag sade att jag inte kände honom, skulle jag vara en lögnare som ni. Men jag känner honom och bevarar hans ord.  Abraham, er far, jublade över att få se min dag. Han såg den och gladde sig." Judarna sade: "Du är inte femtio år än, och Abraham har du sett!"  Jesus svarade: "Jag säger er sanningen: Jag Är, innan Abraham fanns." (Joh. 8:54-58)
Du kan läsa hela detta avsnitt i Joh. 8:48-59. 
Någon har sagt: «Det är bara Gud som är. Alla vi andra håller på att bli». Gud är, men vi förändras och vår bön i dag är att vi mer och mer ska förändras till att bli mer och mer lika honom.

Tanke för dagen:
Om det är sant att Gud är den evige och oföränderlige. Om det är sant att han är Skaparen och att han är den suveräne härskaren över himmel och jord. Vad betyder det för mitt liv?

Inga kommentarer: