14 aug. 2020

UTMANINGEN 14 augusti - 1 Sam 7

ANTINGEN - ELLER

Bibelläsning: Första Samuelsboken 7
Läs bibeltexten här


"Men Samuel sade till alla israeliterna: "Om ni av hela ert hjärta vill vända om till HERREN, så skaffa bort ifrån er de främmande gudarna och astarterna och vänd era hjärtan till HERREN och tjäna endast honom, så skall han rädda er från filisteernas hand."  (1 Sam 7:3 FB)

"Hela Israels hus suckade efter Herren", står det i vers 2. Men det verkar som om det var halvhjärtat. De tillbad fortfarande Herren, men de tillbad också andra gudar. Deras tro och liv hade färgats av det som gällde i deras omvärld.

Nu var det dags att bestämma sig. Ska de tjäna Gud måste det vara helhjärtat. Det gick inte att blanda in element från andra religioner och tankesystem. Folket måste bestämma sig. Välsignelsen kommer bara då vi vänder om till Herren av hela vårt hjärta.


Samma sak gäller idag. Kyrkan måste bestämma sig. Det går inte att blanda ihop kristendomen med alla möjliga andra religioner och tillbedjansformer. Vi suckar ofta till Gud efter väckelse. Men kanske är det vår halvhjärtade överlåtelse som står i vägen för att väckelsen ska bryta fram.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Antingen - eller.
_________________
Innehåll:
Samuel, som är domare över Israel, uppmanar folket att hålla sig till Herren av hela hjärtat.
Israeliterna river ned baalsgudarna och astartegudinnorna.
Filisteerna angriper israeliterna och blir besegrade och gick sedan inte mer till angrepp mot Israel så länge Samuel levde.

Kommentar:

Arken hade nu blivit återförd från filisteerna, men folket var fortfarande undertryckta av filisteerna och "hela Israel suckade efter Herren" (vers 2). Men det hjälper inte att sucka till Herren om man inte är beredd att rannsaka sig själv och se vad som står i vägen i förhållandet till Gud.

Då trädde Samuel fram för alla israeliterna och förkunnade vad som krävdes för att bli räddade från filisteernas hand. De måste vända om till Herren av hela sitt hjärta, göra sig av med sina avgudarna och tjäna endast Herren (vers 3). Folket gjorde som Samuel sagt. De skaffade bort sina avgudar och tjänade endast Herren (vers 4).

Samuel samlade sedan hela Israel till ett bönemöte med syndabekännelse och bön om rening (vers 5-6). Men då filisteerna fick höra att hela Israel hade samlats samlade de sina härar och drog upp mot Israel.

Men nu ser det ut som om israeliterna visste vart de skulle vända sig i nöden. De uppmanade Samuel att inte sluta be till Herren att han skulle rädda dem från filisteernas hand (vers 8). Gud ingrep och lät ett starkt åskväder komma över filisteernas här och i den förvirring som uppstod kunde israeliterna vinna kampen mot filisteerna. Därefter kom inte filisteerna in i Israels land så länge Samuel levde (vers 13).

Samuel hade inte bara civilt ansvar som domare (7:15), han hade även religiöst ansvar (7:5-6) och militärt ansvar (12:11).

Till eftertanke:
Samuels uppmaning till folket var att vända om till Herren av hela sitt hjärta och göra sig av med avgudarna.
- Vad skulle det innebära i mitt liv att vända om till Herren av hela mitt hjärta?
- Vad finns det för hinder i mitt liv för att vända om till Herren av hela mitt hjärta?


Jesus talar också om att ge Herren hela hjärtat till Gud och kallar det för det första och största budet: "Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd"(Matt 22:37).
- Vad innebär det att älska Herren av hela ditt hjärta? 
- hela din själ?
- hela ditt förstånd?

Inga kommentarer: