30 aug. 2020

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 30 augusti

En av drivkrafterna för oss att driva rupeba är "Att stimulera Guds folk att läsa Guds ord". Ett av de projekt som jag lägger flera timmar på varje vecka är vårt bibelläsningsupplägg UTMANINGEN. Jag hade idag tänkt skriva om mitt arbete med UTMANINGEN och om vad det betyder för mig och för andra. Men det får vänta till en annan gång. Jag måste skriva om något annat som har med bibelläsning och bibelförståelse att göra och som engagerar mig dessa dagar.

En gång i tiden kallades de kristna i Sverige "läsarna" för att de flitigt läste Bibeln.

Nu kallas vi inte längre "läsarna" och det är bara en logisk konsekvens av att vi inte längre läser Bibeln i samma omfattning. Och det får konsekvenser. Då vi inte läser Bibeln formas vi inte längre av vad Gud säger i sitt ord. Istället formas vi av intryck från helt andra källor och resultatet av det är att vårt tänkande i hög grad styrs av vad som för dagen är det politiskt korrekta.

Det är naturligtvis obekvämt att gå emot det som samtidsandan påstår är riktigt och vi ser mer och mer hur kristna ledare viker ner sig i moraliska frågor för att  de inte längre orkar stå emot. De byter ut bibelordet som ledstjärna och följer lydigt efter det som det omgivande samhället kräver att även vi kristna ska tycka.

Ett exempel på detta är frågan om samkönade äktenskap. Då lagförslaget om samkönade äktenskap gick ut på remiss 2007 var samtliga svenska kyrkosamfund avvisande till förslaget. Då lagen ändå gick igenom 2008 tog det inte lång tid innan Svenska Kyrkan införde en vigselritual för samkönade äktenskap. 

Sedan dess har många företrädare för kristna samfund bytt åsikt. Till och med företrädare för de evangelikala bibeltroende samfunden har i stigande grad ändrat ståndpunkt. Nu senast skriver Världen idag om ledarskribenten i Dagen, Joel Halldorf: "Joel Halldorf tar ställning för homoäktenskap". Tidningen Dagen kommenterar artikeln i Världen idag och skriver att man känner till Joel Halldorfs åsikt i denna fråga, men att Dagen inte delar den: "Att ledarskribenter, i det här fallet Joel Halldorf, kan ha uppfattningar som skiljer sig från ledarsidans linje, är ingen nyhet. Den linje vi på Dagens ledarsida fortsatt håller fast vid är att Bibeln är högsta auktoritet och att sexualitet är en gåva från Gud som hör hemma i äktenskapet mellan man och kvinna". Läs hela artikeln i Dagen.

Man kan ju fråga sig hur det kommer sig att stora delar av Sveriges kristenhet på så kort tid ändrat uppfattning. Kan det bero på att man plötsligt upptäcker stöd i Bibeln för samkönade äktenskap som man inte upptäckt under många hundratals år?  Nej, jag är rädd för att det istället beror på att stora delar av svensk kristenhet inte längre ser Bibeln som det enda rättesnöret för kristen tro och kristet liv. Om det bara vore en fråga om ståndpunkter och åsikter kunde man kanske mena att alla ståndpunkter är lika riktiga. Men kristen tro är inte uppbyggd på ståndpunkter och åsikter, utan på Guds ord. Här skulle det kanske passa med ett bibelord: "Och anpassa er inte efter den här världen. utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom" (Rom 12:2)

Under veckan som gått har vi också fått bekräftat att vi ska undervisa på distansbibelskola Norr i Örnsköldsvik även detta läsår. Det ser vi fram till.

Det ser också ut som om NLDI-kursen i Norge (NLDI=Nordic Leadership Development Institute) blir av i oktober, även om den kommer att genomföras digitalt.

Men nu är det söndagsmorgon och för vår del dags för två gudstjänster. Klockan 11:00 är det välkomstmöte i Oslo för de nya ledarna för Frälsningsarmén i Norge/Island/Färöarna. Du kan läsa mer om det HÄR. Där finns också en länk till direktsändning av gudstjänsten.

Klockan 15:00 är det friluftsgudstjänst på Djäkneberget i Västerås. Det blir välkomstmöte för vår nya kadett Bana. Musikkåren ska också medverka.

Därefter dags för en ny vecka.
Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky


Inga kommentarer: