25 aug. 2020

UTMANINGEN 25 aug - 1 Sam 19

EN NÄRVARO AV DEN HELIGE ANDE

Bibelläsning: Första Samuelsboken 19
Läs bibeltexten här


"Då sände Saul dit några män för att hämta David. Men när männen fick se skaran av profeter som profeterade och fick se Samuel stå där som deras anförare, kom Guds Ande över dem så att också de profeterade."  (1 Sam 19:20 FB)

Saul ville döda David och han sände män för att hämta David. Men då männen kom fram och fick se Samuel tillsammans med en skara av profeter, var närvaron av Guds Ande så stark att de också blev fyllda av den Helige Ande och började profetera.


Då Saul sedan sände andra män för att hämta Saul kom Guds Ande även över dem. Samma sak hände med den tredje gruppen Saul sände (vers 21). Till slut reser Saul själv dit (vers 22-23) och Guds Ande kom också över honom.


Gudsnärvaron var så stark då Samuel och profeterna prisade Herren att det var omöjligt att komma nära dem utan att bli påverkad av den Helige Ande.

Genom historien hör vi talas om liknande händelser då gudsmän och gudskvinnor för med sig en gudsnärvaro så stark att omgivningen påverkas utan att ord uttalas.


- Mannakorn att tugga på under dagen: Jag vill leva så nära Jesus att närvaron av den Helige Ande manifesteras i mötet med andra människor.
_________________
Innehåll :- Vers 1-10
Jonatan talar med sin far, Saul, och Saul bestämmer sig för att inte döda David.
- Vers 11-17
En ond ande kommer på nytt över Saul och han försöker döda David. David flyr och hans fru Mikal räddar honom frän förföljarna.
- Vers 18-24
De som sänds ut för att för att gripa David möter Samuel och profeterna och kommer i profetisk extas då den Guds ande faller över dem.


Kommentar: 

Saul hade lovat att den som besegrade Goliat skulle få hans dotter (17:25), och lovade att David skulle få hans äldsta dotter Merab (vers 17). Men Saul ändrade sig och gav Merab till någon annan (vers 19). Istället fick David en annan av Sauls döttrar, Mikal.

Saul blir mer och mer besatt av tanken på att döda David, trots att David hade varit till stor hjälp för Saul, besegrat Goliat och vunnit många slag åt Saul. Men två av Sauls barn räddade på olika sätt David från att bli dödad. Jonatan som avslöjade Sauls planer för David och Mikal som hjälpte David att fly (vers 11-16).

David fick nu tillbringa mycket tid i flykt från alla Sauls försök att döda honom, trots att David hela tiden varit lojal mot Saul. I Samuelsboken får vi berättelsen om vad som hände, i Psaltaren får vi också en inblick i vad David kände, tänkte och bad. I psalm 59 beskriver David situationen "när Saul sände män för att bevaka huset och döda honom" (Psalm 59:1). David ber: "Rädda mig, min Gud, från mina fiender, beskydda mig från mina motståndare! Se hur de lurar på min själ...utan att jag begått något brott eller synd" (vers 3-4). Psalmen slutar med lovsång och förtröstan på Gud: "Jag ska sjunga om din makt, och jubla var morgon över din nåd. För du är en borg för mig, en tillflykt när jag är i nöd. Du min styrka, jag vill lovsjunga dig, för Gud är min borg, min nådige Gud" (Ps 59:17-18).

Till eftertanke:
Varje gång Saul sände män för att döda David, blev de så berörda av gudsnärvaron hos Samuel och profeterna. Guds ande kom över soldaterna och de började själva profetera. Till slut reser Saul själv dit och samma sak hände med honom.
- Ibland kan vi också få uppleva en gudsnärvaro som är så stark att vi glömmer bort allt annat. Har du upplevt något liknande? Davids förföljare blev så berörda av Guds Ande att de glömde bort att de kom för att döda David.

Även om vi inte upplever gudsnärvaron så dramatisk är vi alla kallade att sprida en väldoft av gudsnärvaro:
"Men vi tackar Gud, som alltid för oss fram i Kristi segertåg och sprider sin kunskaps doft genom oss överallt. Vi är en Kristi väldoft" (2 Kor.2:14-15).
Detta är en doft som vi absolut inte kan producera själva. Den doften kommer från vår innerliga gemenskap med Herren i vår bönekammare. 

Lovsången gör något med den som lovsjunger. Psalm 59 börjar i rop om hjälp i en förtvivlad situation, sedan vänder psalmen och börjar betrakta Gud, vem han är och vad han gör. Lovsångens funktion är att flytta blicken mot Herren som har alla makt i himmelen och på jorden.
- Hur upplever du lovsången i ditt liv?

Inga kommentarer: