15 aug. 2020

UTMANINGEN 15 aug - 1 Sam 8

VI VILL VARA SOM ALLA ANDRA 

Bibelläsning: Första Samuelsboken 8
Läs bibeltexten här


"Också vi vill bli som alla andra folk" (1 Sam 8:20 FB)

Guds folk kan aldrig bli som alla andra folk. Guds folk är helgade åt Gud. Gud kallar sitt folk att inte anpassa sig efter denna världen utan att leva i förnyelse och att lära känna Guds tankar.

Men Israels folk såg sig omkring. De såg att alla andra folk hade något som de inte hade. De ville bli lika alla andra. Två gånger i kapitlet uttrycks önskan att bli som alla andra (vers 5 och 20).

Guds folk har en kallelse att demonstrera något annat än alla andra människor. Guds folk är kallade att demonstrera en gudsnärvaro i denna världen som väcker en törst och en längtan att lära känna Gud.

Om Guds folk lyckas i sin strävan att bli lika alla andra förlorar de sitt gudomliga uppdrag.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig, Herre, att leva mitt liv så att andra får en längtan att lära känna dig
__________________
Innehåll:
Folket begär att få en kung efter domaren Samuel. Samuel ogillade den tanken och talade med Herren om saken.
Också Herren ogillade tanken, men säger "Låt dem få en kung"


Kommentar:

Då Samuel blivit gammal satte han sina söner som domare i Israel (vers 1). Men de vandrade inte på Guds vägar utan tog mutor och förvrängde lagen (vers 2).

Detta var inte vad Gud önskade, men han hade förutsett att en kung skulle komma fram ur Juda stam (1 Mos 49:10; 4 Mos 24:17).


Samuel varnade folket starkt mot att tillsätta en kung som skulle få makt att bestämma över dem (vers 11-18).


Samtidigt fanns det uppenbara fördelar med att de löst sammansatta tolv stammarna skulle få en kung över hela Israel. Det framkom speciellt under de tre första kungarna av Davids släkt. Men därefter splittrades riket i två riken: Nordriket och Sydriket. De två rikena blev senare besegrade och bortförda i fångenskap.


Att ha en kung visade sig på sikt ha en svaghet. En bra kung som fruktade Herren gav goda år till folket, medan de avfälliga kungarna orsakade mycket lidande för folket.

Till eftertanke:

Ropet skallade från folket: Vi vill vara som alla andra. Men Guds folk har en större kallelse än att bli som alla andra.
Ibland kan man höra argumentet att vi måste bli som alla andra för att kunna vinna människor för Kristus.
- Vad tänker du om ett sådant argument. Fördelar? Nackdelar?

"Anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom" (Rom 12:2)
- Hur kan vi följa denna uppmaning på bästa sätt?

Inga kommentarer: