13 aug. 2020

UTMANINGEN 13 aug - 1 Sam 6

VEM KAN BESTÅ INFÖR HERREN?

Bibelläsning: Första Samuelsboken 6
Läs bibeltexten här

"Vem kan bestå inför Herren, denne helige Gud?"  (1 Sam 6:20  FB)

Ofta ser vi i det Gamla Testamentet att Herren reagerar omedelbart då människor går emot hans vilja och vanvördar det som heligt. Då reagerar folket i citatet ovan. Vem kan bestå inför Herren?

I Nya Testamentet ser vi att Gud normalt inte reagerar omedelbart. Han låter det onda existera tillsammans med det goda. Ogräset tillsammans med vetet (Matt 13:24-30). Vid domens dag ska ogräset samlas ihop och brännas.

Istället för att reagera, registreras det vi gör och vid domens dag kommer böcker att öppnas (Upp 20:12). Principen är densamma: "Vem kan bestå inför Herren, denne helige Gud?" Vi kommer alla att göra räkenskap för alla våra handlingar.

Vi håller alla på att skriva en bok. Nåden gör att saker kan bli strukna ur vår bok tack vare Jesu död på korset, om vi tar emot förlåtelsen och reningen från Jesus (1 Joh 1:9). Men vi kommer alla att stå till svars för våra liv och kanske själva säga: "Vem kan bestå inför Herren, denne helige Gud".

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Vem kan bestå inför Herren, denne helige Gud".
___________________
Innehåll:

Filisteerna förstår att de inte kan ha kvar Herrens ark hos sig och planerar för ett återförande till israeliterna.
För att i någon mån blidka Israels Gud sänder de med gåvor av guld.

Kommentar:

Filisteerna hade fått se att Israels Gud var mäktigare än alla andra gudar. Då människorna i Kanaan drabbades av olyckor tolkade de detta som att någon av gudarna hade blivit arg. Därför tillverkade de guldbilder av de bölder som hade drabbat dem och råttor av guld. De tänkte att de kunde blidka den arge guden med dessa guldföremål: "Kanske han då lättar sin hand över er och era gudar och ert land" (vers 7).

Men Gud är inte intresserad av att få tillbedjan genom underliga guldföremål. Gud vill ha vår tillbedjan från ett uppriktigt och ärligt hjärta.


Filisteerna trodde på Israels Gud, men bara som en i raden av gudar. Filisteernas uppgift gentemot sina gudar var att hålla dem på gott humör så att inga olyckor skulle komma över dem.


Men Gud är inte intresserad att vara en i raden av gudar. Det första budet som han ger oss är "Du ska inte ha andra gudar vid sidan av mig" (5 Mos 5:7).


Till eftertanke:
- Ser du på Gud som något du kan ta till då du möter svårigheter i livet eller låter du Gud vara en levande verklighet i varje livssituation?

- Då du upplever att Gud vill något speciellt i ditt liv. Något som du själv inte vill. Gör du då på samma sätt som filisteerna? Ger du då Gud mycket mer av andra saker än det som han verkligen vill genom ditt liv?
- Det första budet säger "Du ska inte ha andra gudar vid sidan av mig". Vilka saker i ditt kan lätt bli en "avgud"?

Inga kommentarer: