20 aug. 2020

UTMANINGEN 20 aug - 1 Sam 13

TA SAKEN I EGNA HÄNDER

Bibelläsning: Första Samuelsboken 13
Läs bibeltexten här


"Men Samuel frågade: "Vad har du gjort?" Saul svarade: "När jag såg att folket skingrades och gick ifrån mig och du inte kom inom den bestämda tiden, medan filisteerna samlades vid Mikmash, tänkte jag..."  (1 Sam 13:11-12 FB)

Saul samlade folket till strid mot filisteerna. Men då Samuel dröjde tog Saul saken i egna händer och tog över Samuels ansvar att offra och be för folket.


Saul hade tänkt vänta på Samuel, men då han såg att folket började lämna honom orkade han inte vänta längre.


Vi lever i samma frestelse idag. Istället för att vänta på Herren är det lätt att vi rusar iväg och får arbetet gjort av oss själva i egen kraft.


Många försöker också idag att anpassa evangeliet så att det ska låta lite bättre i folks öron. Då man ser att man förlorar medlemmar är det frestande att börja predika ett annat evangelium. Istället för att predika synd, förlåtelse och omvändelse är det många som idag predikar "du-är-okej-som du-är"- budskap.


Detta var början på Sauls fall. Kanske det också är början på församlingens fall då man anpassar budskapet till att bli det man tror att folk vill höra. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Jag väntar på Herren, jag längtar, jag hoppas få höra hans ord" Ps 130:5 
_________________
Innehåll:
Filisteerna rustar sig för strid mot Israel. Israeliterna vill samlas för att offra och be inför striden, men Saul orkar inte vänta på Samuel som är den som ska förrätta offret.

Kommentar:
Det hade börjat bra för Saul men det varade inte så länge. Israeliterna befann sig i ett trängt läge. Filisteerna kom med en stor armé (vers 5). Israeliterna var livrädda och gömde sig i "grottor, snår och klippor" (vers 6). Dessutom hade inte israeliterna vapen nog eftersom filisteerna inte tillåtit att någon smed skulle finnas i Israel (vers 19).

Det var viktigt för Saul att offra till Gud innan det skulle bli en sammandrabbning. Där tänkte Saul rätt. Men Herren hade genom Samuel gett befallning om att Saul skulle vänta i sju dagar och sedan skulle Samuel komma och utföra offret till Gud. Det var bara en präst som kunde förrätta ett sådant offer.

Men dagarna gick och folket började skingras och gå ifrån Saul (vers 8). Saul visste vad Herren hade befallt, men nu orkade han inte längre vänta på Samuel, utan tog saken i egna händer. Han trädde in i prästens uppgift och förrättade offret på egen hand (vers 9).

Då kommer Samuel. Då han ser vad Saul har gjort går han tillrätta med honom och påtalar att Saul varit olydig mot Herrens befallning (vers 13+14). Men istället för att inse sin synd kommer Saul med bortförklaringar om varför han var tvungen att gå emot det Gud sagt: Samuel dröjde, folket började gå ifrån Saul, läget var kritiskt och det var bråttom.

Då vi läser den här berättelsen kanske vi tycker att det var väl inte så farligt. Saul hade bara gjort ett litet formfel och han hade goda argument för att inte göra som Gud hade befallt....

Till eftertanke:
- Kan det vara så att jag också kommer i situationer där jag tycker att mina lösningar är bättre än Guds?

- Brukar jag förringa synden och säga "det är väl inte så farligt", eller "alla andra gör det".

- Hur är det i kristenheten idag? Har vi en benägenhet att omformulera evangeliet och predika ett annat budskap som låter mer förnuftigt i vår situation? Läs Gal 3:6-7 om "ett annat evangelium".


Inga kommentarer: