21 aug. 2020

UTMANINGEN 21 aug - 1 Sam 14

HERREN GER SEGER

Bibelläsning: Första Samuelsboken 14
Läs bibeltexten här


"Jonatan sade till sin vapenbärare: "Kom, så går vi över till dessa oomskurnas förpost. Kanske skall HERREN göra något för oss. För ingenting hindrar HERREN att ge seger genom få lika väl som genom många."  (1 Sam 14:6 FB)

Jonatan litade mer på Gud än på sig själv. Då han ensam gav sig iväg mot fiendens utpost gjorde han det i tillit på att om Gud ville ge seger, var det inte beroende på vår egen styrka eller antal.

Vi har lätt att tro att det är våra egna resurser, kunskaper eller hur många vi är som är avgörande för att Guds verk går framåt. Men Gud hade mer användning av en Jonatan som litade på Gud och hans ingripande, än de sexhundra soldaterna som gömde sig i sina hålor.

Guds verk går framåt där det finns människor som lyssnar till Herren och sätter sin lit till Honom mer än de förlitar sig på sina egna resurser.

Gud kan åstadkomma mer genom några få helhjärtade soldater än genom en stor hop halvhjärtade likgiltiga soldater.

"För ingenting hindrar HERREN att ge seger genom få lika väl som genom många." (vers 6)

- Mannakorn att tugga på under: Det är inte min kraft och styrka som är avgörande, utan Herrens
____________________
Innehåll:- Vers 1-23
Jonatan och hans vapendragare angriper en postering hos filisteerna. Tumult uppstår i filisteernas läger och filisteerna tar till flykten.
- Vers 24-46
Saul ger order om att ingen får äta något innan filisteerna har besegrats. Jonatan, som inte visste om sin fars befallning, åt honung på ett fält.
Straffet för att trotsa Sauls befallning var döden. Saul var beredd att offra Jonatan, men folket räddade honom.
- Vers 47-52
Krigen med grannfolken fortsatte sedan så länge Saul levde.


Kommentar:
Här får vi läsa den spännande berättelsen om hur Sauls son Jonatan, tillsammans med sin väpnare, skapar en sådan förvirring bland filisteerna att de börjar döda varandra och blir ett lätt byte för israeliterna. Då folket såg Jonatans framgång fick de nytt mod. De israeliter som gömt sig i grottor och hålor kom fram och de hebreer som som sedan gammalt lydde under filisteerna och som ingick i filisteernas armé, bytte sida (vers 21-22).

Här visar Saul sina brister som ledare. Då israeliterna hade krigat en hel dag gav Saul befallning om att ingen fick äta någonting innan Saul hade fått hämnas på sina fiender (vers 24). Folket fortsatte att kämpa tills de var helt utmattade och började slakta av bytet och åt köttet med blodet i, vilket var strängt förbjudet i Israel (vers 32).

Saul ville fortsätta att förfölja  filisteerna, men prästen sa att de borde först träda fram inför Gud. Saul frågade Gud, men fick inget svar (vers 37). Detta tolkade Saul som att någon bland hans folk hade brutit hans befallning om att inte äta. Saul gav en ed att den skyldige skulle dödas. Lotten föll på Jonatan. Jonatan hade inte hört Sauls befallning och hade smakat honung under dagen. Saul var beredd att döda sin son Jonatan, men folket gick emot honom och krävde att Jonatan som hade räddat dem från filisteerna skulle få leva (vers 45).

Till eftertanke:
Nyckelversen i kapitlet är "För ingenting hindrar HERREN att ge seger genom få lika väl som genom många."

Det finns många exempel i Bibeln då några få människor lyckas åstadkomma otroliga resultat i Guds kraft. I början av Apostlagärningarna kan vi läsa om en liten grupp livrädda personer som låste in sig av fruktan för människorna som hade dödat deras Jesus. Men Gud hade sagt att de skull få kraft då den Helige Ande kom över dem och så blev det. Plötsligt glömde de bort att de var rädda och gick helt öppet ut på gatan och hade ett friluftsmöte. Tre tusen människor blev frälsta och församlingsmedlemmar den dagen (Apg kap 1 och 2).

I Nya Testamentet kan vi läsa att kraften fullkomnas i svaghet (2 Kor 12:9).
- Vad skulle det kunna betyda i mitt liv?
- Vad skulle det kunna betyda i församlingen liv?

Inga kommentarer: