26 aug. 2020

UTMANINGEN 26 augusti - 1 Sam 20

ETT HEMLIGT SPRÅK

Bibelläsning: Första Samuelsboken 20
Läs bibeltexten här


"Jonatan ropade vidare efter pojken: "Fort, skynda dig, stanna inte!" Pojken som Jonatan hade med sig tog upp pilen och kom till sin herre. Men han visste inte vad det var fråga om, bara Jonatan och David visste det."  (1 Sam 20:38-39 FB)

David hade inte gjort något ont. Ändå var han hatad så mycket att Saul vill döda honom. Jesus fick också möta omvärldens hat trots att han bara gjorde det som var gott. Kristna kan också idag möta det hatet i många länder bara för att de är kristna.

För att rädda David ur den svåra akuta situationen utvecklade David och Jonatan ett hemligt språk som bara kunde förstås av dem. Kristna idag styrs också av ett hemligt språk som omvärlden inte kan uppfatta. Guds tilltal kommer ofta genom situationer, signaler, bibelord som omvärlden inte kan förstå, men som når fram till Guds folk.

Jesus sa att hans får känner igen hans röst (Joh 10:4). Jesus talar till sina barn på ett språk som bara kan uppfattas av den som det är sänt till. Jesus talar också idag på ett personligt sätt till dig.


- Mannakorn att tugga på under dagen: Vad säger Herren till mig idag?
_______________
Innehåll:
Jonatan håller kontakt med sin far, kung Saul, och då Jonatan förstår Sauls planer på att döda David, blir David varnad och flyr för att undkomma Saul.


Kommentar:

Jesus kommunicerar med sina barn. Jesus säger att hans får känner igen hans röst (Joh 10:4). Men förutsättningen för att känna igen Herrens röst är att vi lyssnar (10:3). Att vi är inställda på Herrens närvaro mitt i vardagslivet.

I de korta samtalen i kapitel 20 mellan Jonatan och David, nämner de Herrens namn tretton gånger. Herrens närvaro var påtaglig i deras liv, också då de talar om andra saker.

Det framkommer i kapitlet att Saul var fast besluten att döda David. Han hade försökt döda David med sitt spjut (1 Sam 18:11; 19:30). Då Saul börjar misstänka att Jonatan försvarar David, blir han så arg att han till och med försöker döda din egen son på samma sätt (vers 33).

Kommentar:
Herren fanns ständigt med i samtalen mellan David och Jonatan.
- Hur ofta nämner du Jesus i samtalen med andra?

Jesus säger att hans får lyssnar till hans röst?
- Vad gör du för att leva "lyssnande"?

Inga kommentarer: