22 aug. 2020

UTMANINGEN 22 aug - 1 Sam 15

LYDNAD ÄR BÄTTRE ÄN OFFER

Bibelläsning: Första Samuelsboken 15
Läs bibeltexten här


"Då sade Samuel: "Har HERREN samma glädje i brännoffer och slaktoffer som att man hör HERRENS röst? Se, lydnad är bättre än offer och hörsamhet bättre än det feta av baggar."  (1 Sam 15:22 FB)

Herrens befallning var att Saul skulle förgöra fienden. Men Saul sparade det bästa av krigsbytet, "det bästa och det näst bästa av fåren, nötboskapen och lammen" (vers 9).


Då Samuel konfronterar Saul med att han inte har följt vad Herren sagt, skyller han på folket (vers 15+21), medan han själv är helt utan skuld (vers 20).

Gud kallar oss att göra oss av med all synd i våra liv. Han kallar oss att följa Honom, höra Hans röst och lyda Honom.


Vi har så lätt, att på samma sätt som Saul, kompromissa i vår överlåtelse. Det kan vara en dold synd i våra liv som vi inte vill göra oss av med. En synd som vi hoppas ingen ska veta om och som vi hoppas att Gud kan acceptera.


Då Gud ber oss att göra något, kanske vi gör det delvis, men ser en möjlighet att själva skaffa oss fördelar, och viker av en smula från det som Gud bad oss att göra.


Istället för att göra det Gud vill, kanske vi ger Honom så mycket mer av något annat än det Han vill ha. Men "lydnad är bättre än offer" (vers 22) 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Lydnad är bättre än offer.
_____________________
Innehåll:
Saul får uppdraget att förgöra fienden. Saul utför den befallningen men sparar det som är värdefullt och det som han själv kan ha nytta av.

Saul förkastas som kung.

Kommentar:
Då Saul möter Samuel säger han att han nu har utfört Herrens befallning med Amalekiterna. Men hur mycket Samuel än försökte kunde han ändå inte dölja sin olydnad. Det byte som Saul behållit avslöjade sin närvaro genom att de råmade och bräkte: "Vad är det då för bräkande av får som ljuder i mina öron, och vad är det för råmande av kor jag hör" (vers 14).

Saul ursäktar att han bröt mot Herrens föreskrifter genom att säga "Jag var rädd för folket och lyssnade till dem" (vers 24). Men då Saul till slut förstår att han har syndat är hans främsta önskan att de andra inte ska veta om det. Han ber Samuel att gå med honom till bönen så att allt folket ska se det (vers 25).
Men Samuel vill inte gå med Saul och talar om för honom att han har förkastat Herrens ord och att han inte längre är kung i Israel (vers 26). Till slut låter sig Samuel övertalas att gå med Saul för att tillbe Herren.

Samuel ville sedan inte se Saul så länge han levde och Samuel sörjde över Saul (vers 34).

Till eftertanke:
Känner du igen alla våra ursäkter för att inte lyda Gud?
1/ Först gör vi det som Gud vill vi ska göra, men då vi upptäcker att vi kommer att tjäna på ett litet avsteg från Guds vilja, väljer vi att göra det.
2/ Då vår synd upptäcks erkänner vi att det har hänt, men försäkrar att vi inte är de skyldiga. Det var de andras fel. De krävde att vi skulle göra så.
3/ Då vi till slut förstår och erkänner att vi syndat är vår första tanke hur vi ska dölja det. "Bara de andra inte vet om det." Vi kanske till och med träder fram och tillber Herren så att alla kan se det. Men all tillbedjan i världen kan inte ersätta vår lydnad för Herren.

- Så var det för Saul. Hur är det med oss?

Inga kommentarer: