16 aug. 2020

Sju dagar omkring Guds namn - Dag 7 Jehova – Nissi – Herren mitt (segers)banér


Bibeltext: 2 Mosebok 17:8-16
Nyckelvers:

”Och Mose byggde ett altare och gav det namnet Herren mitt baner.” (2 Mos. 17:15)


«Nissi» betyder banér = flagga. I gamla testamentets beskrivningar av krig, hade varje nation sin egen flagga i frontlinjen. Det var för att ge soldaterna en känsla av hopp, och något att fokusera på. Det är vad Gud vill vara för oss. Gud är vårt banér och han går före oss. Han är vårt fokus och han uppmuntrar oss och ger oss hopp i kampen för det goda. 


Israels fiender, amalekiterna, hade inlett en strid mot dem. Israeliterna måste försvara sig och Josua var härförare i den synliga kampen på fältet. Samtidigt gick den gamle Mose upp på toppen av en höjd och bad till Herren tillsammans med Aron och Hur. Där uppe på berget pågick en kamp i det osynliga. Den kampen var kanske till och med svårare än den kamp som utkämpades på fältet.  Det var en osynlig bönekamp som pågick på berget, men det som skedde där uppe avspeglade síg i det som skedde på fältet, ute i det synliga. När Moses höll ut i bön, när han höll upp sina händer, hade Israeliterna framgång på fältet. Men då Moses blev trött i händerna och hans händer sjönk ner, fick amalekiterna övertag. Till slut måste Aron och Hur stötta upp Moses händer, en på varje sida, och de fann en sten som Moses kunde sätta sig på medan han bad. Och det står så underbart i vers 12 och 13:  

”Så hölls hans händer stadiga tills solen gick ner. Och Josua besegrade Amalek och hans folk med svärd.” (2 Mos. 17:12-13)


Denna segern fick Mose att senare bygga ett altare med namnet «Herren mitt banér». Det var inte Josua och hans här som vann striden. Det var Herren som segrade både genom dem som kämpade på fältet och dem som kämpade på berget i bön.


Det pågår en kamp i andevärlden om varje människa. Gud vill att alla människor ska blir frälsta och ta till sig den seger över det onda som Jesus har köpt åt dem. Fienden, satan, vill inte att vi ska segra och han gör allt han kan för att hålla oss borta från Guds frälsning. Men Bibeln är tydlig med att den slutliga segern tillhör Jesus. Så om vi bara blir hans är vi på det segrande laget. I Uppenbarelseboken kan vi läsa dramatiska skildringar om den slutliga segern.

Och den store draken, den gamle ormen som kallas Djävul och Satan och som förleder hela världen, kastades ner på jorden och hans änglar kastades ner med honom. 10 Och jag hörde en stark röst i himlen säga: "Nu tillhör frälsningen och makten och riket vår Gud och väldet hans Smorde, för våra bröders åklagare är nerkastad, han som dag och natt anklagade dem inför vår Gud. De övervann honom genom Lammets blod och genom sitt vittnesbörds ord, de älskade inte sitt liv så högt att de drog sig undan döden. Jubla därför, ni himlar och ni som bor i dem! (Upp. 12:9-12)
 

Tanke för dagen:

Jag vill i dag ta del i kampen mot det onda, i mig och omkring mig. Jag vill göra det så som Du, Herre, leder mig, antingen det handlar om kampen på fältet eller kampen på berget. Jag vill fästa min blick på Jesus, mitt segersbaner.

Inga kommentarer: