20 mars 2021

Carl-Erik Sahlberg: ”Hög tid att rädda Svenska kyrkan som håller på att dö”


- Carl-Erik Sahlberg i en insändare i Dagens Nyheter -
Rädsla för att inte vara politiskt korrekt gör att Svenska kyrkan anpassar sig till sekulära värderingar. Det är hög tid att rädda en kyrka som håller på att dö, skriver Carl-Erik Sahlberg.

 Är det ingen som bryr sig att Svenska kyrkan på många håll på landsbygden håller på att dö? Är det ingen som bryr sig att cirka 100 000 svenskar lämnar kyrkan?

Är det ingen som bryr sig att på 50 år har andelen som döper sina barn och gifter sig i kyrkan, gått ner med ungefär hälften? Är det ingen som bryr sig om att konfirmationen i vissa församlingar är ett minne blott?

Är det ingen som bryr sig att under en 30-årsperiod har hälften av de svenska kyrkoförsamlingarna försvunnit och lagts samman i storpastorat? Är det ingen som bryr sig att på de senaste 30 åren har antalet gudstjänstbesökare sjunkit med cirka två tredjedelar?

Är det ingen som bryr sig att det i 80 procent av Svenska kyrkans församlingar före pandemin samlades mindre än 20 personer till gudstjänst? Är det ingen som bryr sig att Svenska kyrkan mår riktigt illa?

Läs mer här: https://www.dn.se/insandare/hog-tid-att-radda-svenska-kyrkan-som-haller-pa-att-do/

 

Inga kommentarer: