8 mars 2021

UTMANINGEN 8 mars - Job 23

 

KÄRLEK TILL GUDS ORD

Bibelläsning: Job 23

Läs bibeltexten här

Hans läppars bud har jag inte övergett, hans muns ord är mig en större skatt än mitt dagliga bröd.” (Job 23:12 FB)

Job fortsätter sin klagan. Han kan inte förstå varför allt detta drabbat honom. Men mitt i all klagan uttrycker Job i alla fall en kärlek till Guds ord.
Kan man älska ord? Kan man ha en relation till bokstäver?

Ja, det kan man. Ord som uttalas av någon man älskar kan vara oerhört värdefulla. Om man älskar Herren av hela sitt hjärta (Matt 22:37), är det naturligt att man ser på hans ord som ”större än en skatt” (vers 12).

Om jag bekänner Jesus som Herre i mitt liv (Rom 10:9), så är varje ord som kommer ur hans mun värdefulla för mig.

Då kan vi uppleva det som författaren till den 119:e psalmen skriver: ”När dina ord öppnas ger de ljus och skänker förstånd åt enkla människor. Jag spärrar upp min mun och flämtar, ty jag längtar ivrigt efter dina bud.” (Ps 119:130-131)

- Mannakorn att tugga på under dagen: Jag längtar efter en större kärlek till Gud och hans ord.

___________________
Innehåll kapitel 23:
Jobs svar på Elifas tredje tal.

Job klagar och söker febrilt efter Herren, men han upplever det som att Herren undviker honom.

Kommentar:
Jobs svar på Elifas tredje tal kommenterar inte något av det Elifas sagt. Istället reflekterar Job på sin egen situation.

Job önskar verkligen att Gud skulle tala om för honom vad han har gjort för fel. Men han kan inte finna Gud någonstans. Om han bara kunde finna Gud skulle han lägga fram sin sak inför honom och Gud skulle lyssna på honom och Job skulle då bli frikänd (vers 1-7).

Om jag bara kunde få kontakt med Gud, fortsätter Job. Gud vet ju allt. Gud vet att att jag har följt hans väg utan att vika av. Gud vet att jag har hållit fast vid Guds ord och att Guds ord är viktigare än det dagliga brödet (vers 10-12).

Till eftertanke:
Mitt i all hopplöshet och lidande uttrycker Job tillit och kärlek till Guds ord.
- Hur är mitt förhållande till Guds ord? Jesus säger att den som verkligen älskar honom är den som håller fast vi Guds ord (Joh 14:23), och att den som inte håller fast vid Guds ord älskar inte Gud (Joh 14:24).

Inga kommentarer: