10 mars 2021

UTMANINGEN 10 mars - Job 25

 

RÄTTFÄRDIG INFÖR GUD?

Bibelläsning: Job 25
Läs bibeltexten här

Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan” (Job 25:4-6 FB)

Bildad håller sitt tredje tal till Job. Han ställer frågan hur en människa skulle kunna vara rättfärdig inför Gud, och i frågan ligger svaret: Det är omöjligt för en människa att vara rättfärdig inför Gud.

Är det omöjligt? I Johannes första brev kan vi visserligen läsa att ”om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss” (1 Joh 1:8).

Men är det verkligen omöjligt? Nej i Kristus är det möjligt. Inte på grund av vår egen rättfärdighet, utan på grund av Jesu rättfärdighet som han har köpt åt oss.

Men nu har utan lagen en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittnar om, en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus, för alla som tror. Ty här finns ingen skillnad. Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem” (Rom 3:21-24)

- Mannakorn att tugga på under dagen: Jag får vara rättfärdig utan att ha förtjänat det på grund av att Jesus har friköpt mig.

________________
Innehåll:
Bildads tredje tal. Ingen människa kan vara rättfärdig inför Gud. Ingen kan vara ren (vers 4)

Kommentar:
Bildads tredje tal är ett kort inlägg på bara fem verser. Han framhåller Guds enorma storhet jämfört med människan. Gud råder över oräkneliga skaror och människan liknas vid en mask.

Till eftertanke:
Det är Bildad som liknar människan med en mask, inte Gud. I Guds ögon är människan värdefull och skapad till Guds avbild (1 Mos 1:26-27). I Guds ögon är människan så värdefull att han var beredd att offra sin egen son för att vi skulle bli räddade och få ett evigt liv.
- Vi behöver inte kräla som maskar inför Gud, vi får tack vare Jesus frimodigt gå fram till nådens tron (Heb 4:16).



Inga kommentarer: