12 mars 2021

UTMANINGEN 12 mars - Job 27

 

VEMS RÄTTFÄRDIGHET?

Bibelläsning: Job 27
Läs bibeltexten här

Jag håller fast vid min rättfärdighet och släpper den inte. Mitt hjärta förebrår mig inte för någon av mina dagar.” (Job 27:8 FB)

Job försvarar sin rättfärdighet inför sina vänner. Han håller fast vid sin egen rättfärdighet och kan inte komma ihåg något fel han har gjort i alla sina dagar.

Skulle du kunna säga samma sak om ditt liv? Jag kan det inte, och jag är tacksam att jag inte bygger min rättfärdighet på hur jag lyckas leva dag för dag. Det skulle verkligen vara en vacklande grund att bygga sitt liv på.

Jag har insett att min rättfärdighet inte är något jag kan åberopa då jag en dag ska stå inför Jesus. Jag är tacksam att jag i stället får bygga mitt liv på Kristi rättfärdighet som han av nåd har köpt åt mig genom sin död på korset.

Nej, jag skulle verkligen inte kunna uttrycka mig som Job. Jag vill hellre säga med Paulus: ”Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de förklaras rättfärdiga som en gåva, av hans nåd, därför att de är friköpta av Kristus Jesus." (Rom 3:23-24)

- Mannakorn att tugga på under dagen: Rättfärdighet som en gåva.
_______________
Innehåll:

Jobs sluttal till de tre vännerna: Job vidhåller sin oskuld och håller fast vid sin egen rättfärdighet.

Kommentar:
Här börjar Jobs sluttal (Kap.27-31). Job fortsätter sitt försvarstal inför de tre vännerna. Job kallar deras råd för "tomt prat" (vers 12) och han vill lära vännerna om "Guds hand och den Allmäktiges tankar" (vers 11).

Job framhåller åter att han har ett rent samvete. Han ser fram till att få möta Gud. Den ogudaktige däremot har inte något hopp, han kan inte glädja sig över den Allmäktige, han kan inte åkalla Gud i sin nöd (vers 6-10). Job ser detta som ett tecken på att han inte tillhör de ogudaktiga.

Till eftertanke:
Läs och begrunda Rom 3:21-28.
- Vad är förutsättningen för att vi ska förklaras rättfärdiga inför Gud?
- Vad innebär det att vara friköpt av Jesus?

Inga kommentarer: