28 mars 2021

UTMANINGEN 28 mars - Ords 1

ÄTA SINA GÄRNINGARS FRUKT

Bibelläsning: Ordspråksboken 1
Läs bibeltexten här

"Eftersom de hatade kunskap och inte ville frukta HERREN, eftersom de inte ville veta av mitt råd och föraktade alla mina varningar, därför skall de äta sina gärningars frukt och mättas av sina onda planer." (Ords 1:29-31 FB)

Det du gör får du äta upp. Det är i korthet budskapet i de citerade verserna. Gör du gott och fruktar Herren får du äta det som är gott. Om du vänder dig bort från Herren och föraktar hans ord får du äta konsekvenserna av det.

Herren älskar dig. Det är därför han vill varna dig. Han vill ditt bästa. Han vill du ska leva i det som är gott. Därför bönfaller han dig: "Vänd er till mig när jag varnar er. Se, jag skall låta min Ande flöda över er, jag skall låta er lära känna mina ord." (vers 23)

- Mannakorn att tugga på under dagen: Jag vill vända mig till dig, Herre. Tack att du då vill låta din Ande flöda över mig och lära mig känna dina ord.
__________________
Innehåll:
Salomos inledning till Ordspråksboken

Kommentar:
 Ordspråk har som funktion att ge oss kunskap och göra oss visare. Men för att få kunskap måste man börja på rätt plats. Det första kapitlet i ordspråksboken visar oss varifrån sann kunskap kommer: "Att frukta Herren är början till all kunskap" (vers 7).

Då Ordspråksboken talar om dårar (vers 7) betecknar det huvudsakligen någon som handlar dåraktigt i förhållande till Gud eller i moraliska frågor. Dåraktigheten i Ordspråksboken handlar mer hjärtat än om huvudet.
 
Ordspråksboken kap.1 talar också om vad som händer om vi vänder oss till Gud och lyssnar till honom (vers 23+33), och vad som händer om vi väljer bort Gud och vägrar lyssna på honom (vers 24-32).
 
Till eftertanke:
Vad händer med oss då vi vänder oss till Herren (vers 24) och lyssnar på Honom (vers 33)?
- Vad innebär det att vända sig till Herren?
- Hur lyssnar vi till Herren?


 

Inga kommentarer: