2 mars 2021

UTMANINGEN 2 mars - Job 17

 

DET ENDA SOM BÄR

Bibelläsning: Job 17
Läs bibeltexten här

"Men den rättfärdige håller fast vid sin väg, och den som har rena händer blir starkare" (Job 17:9 FB).

Job har förlorat allt han har. Det finns inget mer att förlora. Det enda han kan hålla fast vid är den rättfärdiges väg och att leva med rena händer.

Allt vi har att komma med då allt går fel, ja till och med då allt går bra, är Kristi rättfärdighet som han ger av bara nåd till alla dem som tror på honom: "Men nu har utan lagen en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittnar om, en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus, för alla som tror. Ty här finns ingen skillnad. Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem." (Rom 3:21-24).


"Det enda som bär när allting annat vacklar", det är Gud nåd. Det är inte hur duktiga vi varit, eller hur väl vi lyckats, det är bara Guds nåd som bär oss vidare.


- Mannakorn att tugga på under dagen: Guds nåd bär oss vidare. I motgång och i medgång.
____________________
Innehåll:
Job avslutar sitt svar till Elifas. Alla Jobs drömmar är krossade (vers 11) dödsriket närmar sig och Job frågar: "Var är då mitt hopp?" (vers 15).

Kommentar:
Job känner att döden närmar sig. Han ber Gud gå i borgen för honom. Det är det enda hoppet. Det enda vännerna bidrar med är smädelser.

Mot slutet av kapitlet inser han sin hopplöshet. Det enda han vet med säkerhet är att han snart ska dö. Han har förlorat sin familj och det som väntar honom är hans nya familj: maskarna i jorden (vers 14).

Till eftertanke:
Mitt i allt lidande håller Job fast vid att han är rättfärdig. Men vår egen rättfärdighet är inte någon säker grund att bygga våra liv på.
"Det enda som bär när allting annat vacklar", det är Gud nåd. Det är inte hur duktiga vi varit, eller hur väl vi lyckats, det är bara Guds nåd som bär oss vidare.




Inga kommentarer: