5 mars 2021

Människor flyr Sverige för rätten att utöva kristen tro


-

Det är märkligt att vara svensk präst i Tyskland och möta svensktalande personer som flyr för sitt liv för rätten att utöva kristen tro, skriver Per Edler.

För någon vecka sedan hade jag två nya kontakter av liknande karaktär. Det gäller före detta muslimer som under sin flykt från totalitära och islamistiska miljöer blivit kristna men nekats asyl i Sverige. Nu flyr de Sverige för sina liv.

Dessa ofta välanpassade, svensktalande, utbildade och arbetsvilliga människor drivs till att återigen bli flyktingar i Europa. De flyr de svenska migrationsmyndigheterna som ofta uppvisar grundläggande okunnighet, för att inte säga inkompetens, när de beslutar om utvisningar till exempelvis Afghanistan – ett land som nu har en föga smickrande andraplats, efter Nordkorea, vad gäller förföljelse av kristna i världen.

Som svensk präst i Rom och senare Hamburg har jag inte mött hundra, men fler än tio. Och redan en vore för mycket, om de utvisas till förtryck och mordhot. För en del av dem blir Svenska kyrkan i Hamburg eller någon annan utlandskyrka ett andningshål i sökandet efter en ny trygghet.

Läs mer här:  https://www.dagen.se/debatt/2021/03/02/manniskor-flyr-sverige-for-ratten-att-utova-kristen-tro/

Inga kommentarer: