3 mars 2021

UTMANINGEN 3 mars - Job 18

 

DÅ LJUSET SLOCKNAR

Bibelläsning: Job 18
Läs bibeltexten här

"Sannerligen, den ogudaktiges ljus skall slockna och lågan av hans eld inte ge något sken. Ljuset i hans tält skall bli mörkt och lampan slockna för honom." (Job 18:5-6 FB)
 

 I bibelversen får vi intrycket att vi har en lampa inom oss som kan slockna. Den lampan återkommer i andra bibelverser. I ordspråksboken kan vi läsa att vår lampa slocknar då vi behandlar våra föräldrar på ett dåligt sätt (Ords 20:20). I samma kapitel får vi reda på att lampan inom oss är en Herrens lykta som utforskar varje rum i vårt inre (Ords 20:27).

I Andra Korintierbrevet kan vi läsa att Gud har tänt en lampa inne i oss (2 Kor 4:8). Målet är inte att den lampan ska slockna utan att kunskapen om Guds härlighet ska sprida sitt sken.


Se till att lampan inne i dig inte slocknar. Sprid skenet av Gudsnärvaro där du går fram. Lys för Jesus.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Se till att lampan inne i dig inte slocknar.

_________________
Innehåll:
Bildads andra tal fortsätter med att framhålla att det mörker Job befinner sig i är självförvållat.

Kommentar:
Bildads andra tal är en detaljerad redogörelse för vad som händer med den ogudaktige. Bildad har en enkel och väldefinierad teologi: den ogudaktige drabbas av olycka och den rättfärdige går det väl. Bildad önskar att livet ska vara förutsägbart och lätt att tolka.

Då Job kommer med en helt annan ny teologi som motsäger Bildads teologi, uppfattar han Jobs tal som ett angrepp på sin egen tro. Det är som om hela världen måste ändras för att passa in i Jobs teologi och Bildad frågar ironiskt om klipporna ska flyttas från sin plats för att vara Job till lags (vers 4).

Till eftertanke:
Bildad säger att den ogudaktiges ljus ska slockna.
Jesus uppmanar oss att låta vårt ljus lysa klart så att människorna prisar er far i himmelen (Matt 5:15-16).
- Hur är det med mitt ljus? Är det på väg att slockna? Vad kan jag göra för att få mitt ljus att lysa starkare och ge ära åt Gud och inte åt mig själv?

Inga kommentarer: