17 mars 2021

UTMANINGEN 17 mars - Job 32

 

UPPFYLLD AV ORD

Bibelläsning: Job 32
Läs bibeltexten här

"Jag är uppfylld av ord, anden inom mig tvingar mig" (Job 32:18 FB)

Nu kommer Elihu in i samtalet med Job. Han har tidigare lyssnat. Han har dröjt med att tala, eftersom de andra vännerna var äldre (vers 4). Men nu har de andra vännerna uttömt sina argument och Elihu är uppfylld av ord och anden inom honom tvingar honom att tala.

Har du någonsin känt dig uppfylld av ord? Har du känt att anden inom dig tvingar dig att tala? Om du är en kristen bor den Helige Ande i dig. Han har ord som han vill tala genom dig i olika situationer. Ett vittnesbörd, en personlig hälsning till någon, ett budskap till församlingen.

Anden som bor i dig vill framträda, uppenbara sig (1 Kor 12:7). Den Helige Ande vill tala genom alla som är kristna. "Ni kan alla profetera, en i sänder, så att alla blir undervisade och alla blir tröstade." (1 Kor 14:31).

Nästa gång du känner dig uppfylld av ord. Nästa gång du känner Andens maning. Nästa gång Anden vill uppenbara sig genom dig: Tala! Det finns många som behöver ta emot ett ord från Herren och bli tröstade och vägledda. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Tack att du Herre talar till mig. Hjälp mig att ödmjukt bära fram de ord du ger mig i rätt tid och på rätt sätt.

_____________

Innehåll kapitel 32:
Elihu tar till orda. Han har lyssnat till de tre vännernas råd och är besviken att de inte kunde ge Job något bra svar.

Kommentar:
Elihu har nu länge lyssnat till de tre vännernas tal. Eftersom han själv är mycket yngre än de tre vännerna har han varit tyst hela tiden. Han räknade med att de äldre skulle ha mer vishet än vad han hade.
 
Men vännerna hade inte lyckats förmedla några meningsfulla råd till Job. Elihu känner sig som en vinlägel med nytt vin (vers 19-20). Nytt vin expanderar och kan spränga sitt kärl.
Nu måste han helt enkelt tala för att lätta på det tryck han känner därinne. Och från och med nästa kapitel håller Elihu sitt tal.

Till eftertanke:
Elihu talar om att vishet kommer från Gud. Vishet beror på "anden i människan, den Allsmäktiges livsfläkt ger henne förstånd" (vers 8).

Alla kristna kan höra Guds röst enligt Jesus (Joh 10:4-5). Men hur kan vi veta vilka ord som kommer från Gud bland alla tankar som cirkulerar i vårt huvud?
Jesus säger att hans får känner igen hans röst eftersom de har hört den förut. Så kan det vara också med oss. Om vi är vana att lyssna efter Herrens röst kan vi säkert lära oss att bättre känna igen hans röst.

Ett annat sätt att urskilja om det är Guds röst är att det måste stämma överens med Guds Ord. Jesus är Guds Ord, han är Ordet som blev kött och han säger inte emot sig själv.

- På vilket sätt kan du höra Gud tala? På vilket sätt kan du förvissa dig om att det är Han som talar?
 


Inga kommentarer: