15 mars 2021

Kristen sexualsyn har en nyckelroll även i vår tid

 


- Stefan Gustavsson i Världen idag -
Kritiken mot kyrkan har oftast en historisk utgångspunkt, vilket också gäller artikeln i SvD. Man menar att tidigare hade kyrkan en moralsyn som ”inte var helt avlägsen samhällets allmänna värderingar” och det var därmed möjligt att kommunicera en kristen hållning. Men i dag har samhället utvecklats – i positiv riktning, förstås! – och lämnat kyrkan bakom sig.

De tre alternativen för kyrkan beskrivs därför som (1) anpassning till samhället, (2) att bli en sluten sekt, eller (3) att dö ut. Varsågod och välj!

Men här är det historiska perspektivet alldeles för kort. Sanningen om den västerländska kulturen är att den gemensamma moralsyn vi under lång tid hade var präglat av den kristna tron, eftersom kristna hade valt att inte anpassa sig. När evangeliet spreds i romarriket, och senare här i Norden, fanns en syn på sex som var mycket långt ifrån kristen tro. Promiskuitet, polygami, prostitution, pederasti och homosexuella relationer var accepterat.

Läs mer här: https://www.varldenidag.se/ledare/kristen-sexualsyn-har-en-nyckelroll-aven-i-var-tid/repubv!E6X5L@h5NzURo10BgKw3@w/

Inga kommentarer: