17 okt. 2018

Därför hyllar Israel Elidas ankomst

- Dagen -
Evangelikala kristna har seglat upp som Israels främsta internationella stödtrupp. Israelerna är vana vid hyllningar från kristna i USA, men en båtlast varma anhängare från det annars så kyliga Sverige är en nyhet – och därför får missionsbåten Elida ett sådant översvallande mottagande.


Det svenska missionsskeppet Elida fick ett entusiastiskt mottagande när det stävade in i den israeliska kuststaden Herzliya förra veckan – och välkomnandet fortsätter att vara varmt.

Israeler kommer till hamnen för att gå ombord på båten, besättningen deltar i olika evenemang – och bjöds till och med på officiell lunch på utrikesdepartementet i Jerusalem där de togs emot av biträdande utrikesminister Tzipi Hotovely. Även Sveriges ambassadör i Israel, Magnus Hellgren, var med på lunchen.

Varför får då en liten grupp svenskar som representerar en förhållandevis marginell sektor i ett avlägset land så stor uppmärksamhet i Israel? Det finns två svar.

Dels är vanliga israeler genuint och glatt överraskade över en förbehållslös solidaritetsyttring från ett Sverige som uppfattas som kyligt för att inte säga avogt inställt. Dels gillar den israeliska regeringen att det finns svenska kristna som öppet opponerar sig mot Svenska kyrkan, vars utrikespolitiska linje i Israel – och kanske inte bara där – ses som tätt förbunden med Sveriges officiella utrikespolitik, inte minst vad gäller den israelisk-palestinska frågan.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: