11 okt. 2018

Nyspråk – när vi skäms över sanningen

- Världen idag -
Nyspråk är ett begrepp från Georg Orwells roman ”1984”. Begreppet syftar på hur språket används för att minska medborgarnas förmåga att tänka fritt och kritiskt. Redan i en essä skriven ett par år före romanen ”1984” talar Orwell om det politiska språket och säger: ”I vår tid utgör politiska tal och skrifter ofta försvar av det oförsvarbara”, de försöker få ”lögner att låta sanna och mord respektabla”.

Jag kommer att tänka på Orwell efter att ha sett hur vårdinrättningar skriver om abort. Nyspråk är precis vad det handlar om. Här några exempel:

På privata Strandklinikens hemsida beskrivs en medicinsk abort: ”Du kommer till oss och får en tablett att svälja. Denna tablett hämmar kvinnans egna graviditetshormoner. Graviditeten slutar då att växa.” Men är det verkligen graviditeten som slutar växa?

Aleris är ett av Skandinaviens största privata vård- och omsorgsföretag. De skriver om medicinsk abort och säger ”att graviditeten stöts ut i form av en blödning.” Samma formulering finns på 1177 Vårdguiden, som ägs av Sveriges kommuner och landsting; det är ”graviditeten som stöts ut”. Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg säger att ”graviditeten blöder ut”. Men är det verkligen graviditeten som stöts ut eller blöder ut?

Nyspråket kring abort går ut på att dölja sanningen, att det är en liten människa som påbörjat sitt liv. Graviditet är ju ett tillstånd hos kvinnan som uppstår när en befruktad äggcell påbörjar sin utveckling på väg mot ett fullt utvecklat barn. Det som sker vid en abort – oavsett om det är en medicinsk abort med tabletter eller en kirurgisk abort och oavsett tidpunkten – är att detta nya mänskliga liv avlägsnas från kvinnan och fråntas sitt liv. Därmed upphör kvinnan att vara gravid.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: