- Tomas Seidal m fl i Världen idag -
Socialstyrelsen riktlinjer för hur sena aborter, efter graviditetsvecka 18, ska hanteras oroar. Riktlinjerna mynnade ut i ett konsensusdokument bestående av två delar: handläggning av sena aborter och riktlinjer för omvårdnad vid sen abort, skriver artikelförfattarna.
I riktlinjer för omvårdnad kan man läsa att: ”handläggning av abort och handläggning av prematur förlossning är två helt olika vårdprocesser som inte ska sammanblandas”. Gällande hanteringen av det framfödda fostret vid sen abort står det bland annat: ”foster som uppvisar reflexmässiga rörelser… ska omhändertas palliativt. Detta innebär att fostret bäddas in tätt (likt ett lindebarn) samt att man håller området kring fostret mörkt och varmt (undvik nedkylning)”.
Låt oss stanna upp och reflektera över vad som sägs och hur saker sägs. Man talar oproblematiskt om abort som en ”vårdprocess”. Vård är ett positivt laddat ord med synonymer som: skötsel, tillsyn och omvårdnad. Abort handlar alltid om att en ofödd människas liv aktivt avslutas. Att kalla det vård innebär att omdefiniera vad vård är tänkt att vara. Hur det framfödda fostret ska omhändertas ”palliativt” är ett annat sätt att säga att det ska lämnas för att dö. Att prematur förlossning och sen abort också bestämt framhålls som olika processer vittnar om en ovilja att se det djupt problematiska med att ofödda barn kan betraktas och behandlas så oerhört olika trots att det handlar om barn i samma utvecklingsstadium.
Läs mer HÄR.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar