8 okt. 2018

Fredpriset till den kristne läkaren "Det är tron som driver honom"

- Sändaren -
Förre IS-fången Nadia Murad och den kongolesiske läkaren Denis Mukwege tilldelades Nobels fredspris 2018. Båda för sitt starka arbete med kvinnor utsatta för sexuellt våld. Den senare ett val med stark koppling till svensk kristenhet. - Jag vet ingen som förtjänar det här mer, säger Niclas Lindgren, Direktor på Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU.
Denis Mukwege har länge varit välkänd inom svensk kristenhet. Panzisjukhuset där han verkar, stöttas av PMU och Läkarmissionen med stöd av SIDA.
Arbetet med de tiotusentals kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld i vad som kallats en av världens största bortglömda konflikter, har på senare år också gjort honom både världskänd och hotad. Enligt Niclas Lindgren på PMU, finns det bara en förklaring till varför han enträget är kvar och driver dessa kvinnors frågor år efter år.

- Tyvärr är det farligt att driva MR-frågor på många håll idag, och han har också fått många möjligheter att lämna. Men varje gång har han uttryckt det så att om han skulle tystna, vem skulle då berätta de här kvinnornas historier? I grunden är han ju kirurg, och jobbar fortfarande som det, men han har mer och mer också blivit en röst för de här kvinnorna i världen, berättar Lindgren och fortsätter:
- Han säger själv att det är hans kristna tro som driver honom och jag kan bara känna en stor glädje och stolthet att vi får vara en del i det han gör, säger Niclas Lindgren.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: