31 juli 2024

Det var då det...

Tidig söndagsmorgon i Riga i augusti 2009

Veckan som gick
Vi har haft besök i Riga under veckan som gick. Äldste sonen och hans familj har varit i Riga för första gången. Det har varit en höjdare att få se dem så mycket under veckan och dom har fått se mycket av Riga. Dom har provat de fantastiska stränderna både i Jurmala, väster om Riga, och Lilaste, norr om Riga på vägen mot Tallinn. I går reste de tillbaka till arbete och vardag igen.

Läget i Lettland
Landet är i kris även om man inte ser det så tydligt i Riga. Riga har många stora köpcenter. Helt i klass med de bästa i Sverige. Men då man går igenom ett köpcenter ser det ut att vara många fler anställda än det finns kunder.

I en stor fin restaurang såg jag 6 anställda och bara ett bord med några få gäster. Detta håller naturligtvis inte i längden och man kan redan se många affärer i köpcentren som har fått slå igen.

De offentliganställda har fått sina löner sänkta två gånger och vi hör om stängda sjukhus och skolor.

Hur påverkar det vårt arbete inom Frälsningsarmén i Lettland? På flera platser utför vi sociala tjänster åt kommunerna. Det kan vara barnhem, soppkök, dagcenter för barn och ungdomar. Flera kommuner har sagt upp avtalen med Frälsningsarmén och på andra platser har man aviserat att man vill skära ned anslagen. Det är inte på grund av att man inte vill ta ansvar för den sociala nöden. Man har helt enkelt inga pengar i kommunerna.

Men de neddragna bidragen till Frälsningsarmén sker i en situation där behoven bara ökar i samhället. Flera kårer planerar att öka antalet dagar då man delar ut mat.

Idag är det, som sagt, söndag och Rut och jag ska gå på vår första "vanliga" söndagsgudstjänst i den kår som kommer att vara vår hemförsamling de närmaste åren, Riga 1.

Veckan som kommer
Den kommande veckan kommer Rut att vara i Oslo en dag för ett sammanträde med ledningsgruppen för NLDI, ett samnordiskt ledarutvecklingsinstitut. I övrigt är veckan fullbokad med sammanträden och samtal.

Nästa helg är det soldatinvigning på Riga 2, en kår i ett område i Riga med stor social nöd. Kommendörerena Vic och Ros Poke kommer att medverka på gudstjänsten på Riga 2 på lördagen och på Riga 1 på söndagen.

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky

DAGENS ANDAKT, den 31 juli

 

”Och han sade till alla: ”Om någon vill gå i mina spår måste han förneka sig själv och varje dag ta sitt kors och följa mig…” (Luk 9.23)

Alla som har lärt sig att spela ett instrument, vet att om man någon gång ska kunna lära sig spela så måste man disciplinera sig och koncentrera sig på inlärningen. Ingen vuxen människa, som aldrig lärt sig spela, sätter sig vid ett piano och säger: Nu ska jag spela fritt! Man vet att det först handlar om strukturerad disciplin – skalor, övning och tragglande – sedan kan man få uppleva friheten att kunna spela. 

Jag tror inte heller att någon skulle vilja bli opererad av en kirurg som vill operera fritt. Vi måste vara trygga på att kirurgen först disciplinerat lärt sig varenda detalj i människokroppen och det hantverk som han utövar, innan vi låter oss opereras av honom eller henne.

Dagens bibelord handlar om disciplin. Det handlar om att varje dag göra det som förväntas av mig. En del människor säger att de inte vill ha disciplin i sitt kristenliv. De vill ha frihet. Men utan att vi dagligen har tagit upp vårt kors och följt efter Jesus har vårt vittnesbörd ingen trovärdighet och den frihet vi uppnår, kommer inte att ha något med verklig andlig frihet att göra. Den friheten kommer endast när vi troget övar oss i Gudsfruktan (1 Tim 4:7)

BÖN

Jesus jag vill lära mig vad verklig frihet är. Hjälp mig att troget umgås med dig i bibelläsning, bön och lovsång, så att jag kan lära mig mer och mer om hurdan du egentligen är, och så uppleva den frihet som bara du kan ge.

TA INTE EFTER HEDNINGARNA - Jer 10

 

Bibelläsning: Jeremia 10
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah+10&version=SFB15

"Så säger HERREN: Ni skall inte ta efter hednafolkens sätt så att ni skräms av tecknen på himlen, därför att hednafolken blir skrämda av dem." (Jer 10:2 FB)

Jeremia drar upp skiljelinjen mellan den Gud som skapat himmel och jord och de gudar som har skapats av människor (vers 11).

Guds folk har ofta haft allt för lätt att ta efter de andra folken runt omkring. I stället för att förvandla världen har vi ofta blivit anpassade till världens sätt att tänka och att handla.

Det har till och med gått så långt att kristna kyrkor öppnat för avgudar från främmande religioner. Mycket av New Age tänkandet smyger sig in i kyrkorna.

Här går Jeremia till rätta med tillbedjan av avgudarna bland Guds folk. "Var inte rädd för dem" (vers 5) säger Jeremia därför att "Ingen är som du Herre" (vers 6).

Hur är det med ditt liv? Bidrar du till att förändra världen eller anpassas du till världens sätt att tänka? 
_______________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Bidrar jag till att förändra världen
eller anpassas jag till världens sätt
att tänka? 
_______________________________

Innehåll:
Gud och avgudarna (vers 1-16)
Kommande fångenskap och förödelse (vers 17-22)
Profetens bön (vers 23-25)

Kommentar:
Den första delen av kapitlet talar om det meningslösa i att tillbe döda Gudar, skapade av människohänder. Man hugger ved i skogen, formar ett trästycke med yxan, spikar fast figurer av silver och guld, och sedan tillber man det man själv har skapat (vers 3-4). Men dessa människoskapade "gudar" är döda. De kan inte tala och de måste bäras för de kan inte gå (vers 5). Men det finns bara en sann Gud och det är Herren. Han är den levande Guden, den evige kungen (vers 10).

Vers 17-22 talar om den kommande fångenskapen och katastrofen är nära förestående: "Lyssna, det hörs något! Se, det kommer! Ett väldigt dån från landet i norr..." (vers 22).

Kapitlet avslutas med Jeremias bön till Herren (vers 23-25).

Till eftertanke:
Gud går tillrätta med folket för att de tillber det de själva skapat.
- Kan det vara likadant i våra liv? I församlingen? I våra egna liv?

30 juli 2024

Veckans bok. LANDET SOM GLÖMDE GUD

 


LANDET SOM GLÖMDE GUD av PER EWERT. Inbunden 376 sidor.
279:- (Porto tillkommer). Beställ genom ett mail till info@rupeba.se eller i vår webbshop på www.rupeba.se.

Sverige är allt annat än landet lagom. Vårt land utmärks av världens mest sekulära och individualistiska värderingar. Men hur gick det till? Hur kunde ett traditionellt Sverige, präglat av små gemenskaper och en kristen kultur, omformas till ett land där individens oberoende blivit vår tids självklara grundprincip?
Denna vandring genom 1900-talet har sitt huvudfokus på de 44 år där ett parti hade makten och kunde genomföra en historiskt och internationellt unik omvandling av ett land. Den här boken analyserar tre statsministrar Per Albin Hansson, Tage Erlander och Olof Palme men också ett fåtal andra, mycket hängivna samhällsomvandlare som under några avgörande decennier förändrade Sverige i grunden.

Men omvandlingen präglades inte enbart av socialistiska idéer, utan också av liberala. Förändringen genomfördes på tre områden: kyrkan, skolan och familjen. Vilka strategier använde reformatorerna på respektive område? Vilket motstånd mötte de, och hur lyckades socialdemokratin ändå genomföra en så genomgripande samhällsförändring att deras samhällsvision till slut accepterades även av den politiska oppositionen?

Detta är den första övergripande studie som gjorts om den politiska process som drev fram det sekulära och individualistiska Sverige. Välkommen med på en historisk resa genom det land som inte är som andra.

DAGENS ANDAKT, den 30 juli

 

”Jesus såg på honom med kärlek och sade: ”Ett fattas dig…”(Mark 10:21) 

Det unga paret skulle resa på bröllopsresa – långt bort. Föräldrarna skjutsade dem till flygplatsen och skojade om att de säkert hade glömt passen hemma. Men nej då, passen plockades fram och kollades. Mannens pass såg prydligt och nästan oanvänt ut. Den unga fruns pass såg ut som om det hade legat i duschen en vecka, och föräldrarna blev lite bekymrade eftersom de kände till de strikta restriktionerna för inresa i destinationslandet.

När resehandlingar kontrollerades vid incheckningen drog föräldrarna en lättnandets suck när fruns pass hade klarat granskningen. Desto mer förvånade blev de när resan tycktes gå i stöpet på grund av ett litet fel i den unga mannens pass. En sida satt inte fast ordentligt. Det blev språngmarsch till polisen och en timslång oro innan paret till slut kom på sitt flygplan sekunderna innan avgång.

Det kan vara så också i våra liv, att ett stökigt yttre kan vara helt OK, medan det liv som på ytan ser prydligt och välordnat ut, innerst inne saknar något väsentligt. Ett fattas dig, säger dagens bibelord. Ett - är för mycket…

BÖN

Herre, hjälp oss att se över våra liv så att vi inte lurar oss själva till att tro att allt är väl trots att något fattas oss där inne. Hjälp oss att våga överlämna våra liv helt och fullt till dig och låta dig hela och reparera det som är trasigt.

"DE HAR ÖVERGIVIT MIN UNDERVISNING" – Jer 9

 

Bibelläsning: Jeremia 9
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah+9&version=SFB15

"HERREN svarade: Jo, därför att de har övergivit min undervisning som jag gav dem. De har inte lyssnat till min röst och inte följt den, utan vandrat efter sina hårda hjärtan" (Jer 9:13-14)

Jeremia uttrycker sin besvikelse över folkets ogudaktighet. De ljuger, bedrar, utför illdåd, är trolösa och bedragare (vers 2-4).

Hur kan det gå så illa? Jo, svarar Herren, därför att de har övergivit min undervisning och följt sina egna tankar. Det är där allt avfall börjar. Att inte ta Guds ord på allvar. Att låta mänskliga tankar dominera över Guds ord.

Ormens svekfulla fråga är nu mer aktuell än någonsin: "Skulle Gud ha sagt?" 
_______________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Vi tror att Gamla och Nya
Testamentets skrifter är givna av
Gud genom inspiration och att
endast de utgör det gudomliga
rättesnöret för kristen tro och kristet
liv
.
(Den första av Frälsningsarméns elva lärosatser)

_______________________

Innehåll:
Klagan över folkets ogudaktighet (vers 1-16)
Israels nöd vid Jerusalems undergång (vers 17-26)

Kommentar:
Jeremia fortsätter att beklaga sig över folkets svekfullhet och ogudaktighet (vers 1-5). Men trots folkets orättfärdighet är det inte Guds avsikt att förgöra folket, utan att rena det (vers 7; jämför också med Mal 3:3).

Därefter fortsätter Jeremia att tala om folkets svekfullhet och konsekvenserna av deras synd (vers 8-16). Herren talar också om orsaken till att det går så illa för folket: De har övergett Guds Ord och inte lyssnat på hans röst (vers 13). Konsekvenserna pekar mot två händelser:
1/ Jerusalems och Templets erövring och förstörelse som leder till fångenskapen i Babylon 586 f.Kr. (vers 11)
2/ Jerusalems erövring av romarriket som 70 e.Kr, ledde till att judarna landsförvisades och spreds ut över hela jorden (vers 16).

Vers 17-26 talar om nöden vid Jerusalems förestående erövring.

Till eftertanke:
Orsaken till den katastrofala utvecklingen var att folket övergav Herrens ord och inte lyssnade på Hans röst (vers 13).
- Man kan se samma tendenser inom Guds församling idag? Vad får det för konsekvenser för församlingen idag?

29 juli 2024

Matilda Nyberg – När ljuset uppenbarar sig blir mörkret verkligen mörkt


Från Inblick. Text: Eva Marklund; Foto: Privat

Matilda hade barnatro, men under tonåren följde hon ett festande och drickande gäng. Hon sökte efter Gud men hamnade istället i New Age och ockultismens värld. Det var ett vittnesmål från en kvinna som lämnat New Age och funnit frälsning som öppnade dörren för Matilda. Nu är hon frälst och befriad, och hennes själ har helats. "Endast Gud kan hela ett brustet själsliv," förklarar hon.

Läs mer här:
https://inblick.se/livsberattelser/fralsning/matilda-nyberg-%E2%80%93-nar-ljuset-uppenbarar-sig-blir-morkret-verkligen-morkt

DAGENS ANDAKT, den 29 juli

 

”Inte alla som säger ”Herre, herre” till mig skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske faders vilja.” (Matt 7:21)

Vi tror ibland att vår tid är helt unik och att det aldrig har varit svårare än idag att vara kristen. Sanningen är sannolikt den att kristna i varje tidsepok har sin egen kamp att utkämpa mot otro och olika angrepp på kristendomens anspråk. Catherine Booth som levde i slutet av 1800-talet hade en framgångsrik förkunnartjänst tillsammans med sin make och de fick se stora skaror av människor ta emot Kristus i sina liv. Hon sade vid ett tillfälle: ”…vi kan inte komma åt massorna – de har såna gruvliga fördomar emot allt vad sekter heter att de inte kommer... Må Herren visa oss vad vi ska göra… jag inser …. att den religion som behagar Gud består mer i att göra hans vilja än att erfara goda känslor…”. Massor av människor kom till tro. Ändå var hon medveten om svårigheten att nå massorna på grund av deras fördomar. Känns det bekant?

Men det viktigaste budskapet är kanske den sista delen i hennes uttalande, där hon beskriver två slags kristendom, den ena som gör Guds vilja och den andra som bara vill uppleva härliga känslor. Om vi vill behaga Gud och om vi vill komma in i himmelriket en gång, måste vi ställa frågan till oss själva: Vill jag göra Guds vilja eller vill jag bara uppleva härliga känslor?

BÖN

Jesus, tack för alla underbara upplevelser som vi får vara med om i livet tillsammans med dig. Men hjälp oss att vi inte blir så upptagna av de hänförande känslorna att vi glömmer att göra din vilja.

ETT AVFALL UTAN MOTSTYCKE – Jer 8

 

Bibelläsning: Jeremia 8
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah+8&version=SFB15

"Säg också till dem: Så säger HERREN: Om någon faller reser han sig då inte upp igen och om någon går vilse vänder han då inte om?"  (Jer 8:4 FB)

Herren frågar sig om det inte är naturligt att vända om när man går vilse. Men Guds folk går vilse, men vänder inte om till Herren. Till och med storken vet hur man vänder tillbaka, men Guds folk vill inte vända tillbaka till Herren, utan slår sig till ro och säger "Allt står väl till." (vers 11).

Profeten sörjer då han ser tillståndet hos Guds folk (vers 18-22).
- Vad säger profeten då han ser tillståndet hos Guds folk idag?

_______________________________
- Mannakorn att tugga på under dagen:
Vad säger profeten då han ser
tillståndet hos Guds folk idag?
Vad säger Herren då han ser
tillståndet hos mig idag?

_______________________________

Innehåll:
Ett avfall utan motstycke (vers 1-17)
Profetens stora sorg (vers 18-22)

Kommentar:
Guds budskap till folket är att de syndar utan att ångra sig. De håller fast vid sitt svek (vers 5) och menar att de inte har gjort något fel (vers 6). De tycks tro att de kan komma undan utan konsekvenser och lever som om deras synd inte var särskilt allvarlig.

Folket säger att de har Guds ord, men i stället för att lyda det har de skriftlärda omtolkat guds ord och "förvandlat lagen till lögn". De har förkastat Herrens lag (vers 8-9).

Men i all sin synd känner de ingen skam utan säger "Allt är väl" (vers 11-12). Men synden kommer att komma ifatt folket. Invasionen från norr kommer att komma och Jerusalem och Templet kommer att ödeläggas (vers 15-17).

Jeremia ger uttryck för sin stora sorg (vers 18-22). Han ser det ingen annan ser: Synden och förnekandet av Guds ord kommer att leda till undergång.

Till eftertanke:
Vi kan se många av de samma tendenserna i vår tid. Man förnekar inte Guds ord men man förvandlar och omtolkar innebörden så att betydelsen bekräftar att jag får göra det som Guds ord kallar för synd, och säger "Det är inte så farligt, Allt är väl".
- Vad tänker du om detta? Kan du ge några exempel?

28 juli 2024

Tidig söndagsmorgon den 28 juli 2024

 






Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Den här veckan har det varit den årligen återkommande Europakonferensen på Livets Ord i Uppsala. Vår vana trogen har vi försökt få tid att vara med på någon/några av gudstjänsterna (Bild 1). Temat för årets Europakonferens är FEARLESS (ungefär: utan fruktan)

I tisdags var det en tidigare huvudpastor i Livets Ord, Joakim Lundkvist, som talade. Det handlade mycket om att våga stå för sanningen även om motståndet är starkt. Genomgående kom Lundkvist tillbaka till: JAG SKA STÅ FÖR SANNINGEN, ÄVEN OM JAG FÅR STÅ ENSAM.

De flesta såg det självklara att Goliat var oövervinnerlig. Alla utom David. David såg att Gud var större. David besegrar Goliat och Guds folk fick nytt mod och jagade fienden på flykten. 

Då David vågade stå upp för sanningen att Gud var större gav det nytt mod till folket. Då vi vågar stå upp för sanningen kan vi vara med att väcka många sovande jättar.

Då Stefanus blev fängslad fortsatte han frimodigt att förkunna Guds sanning. Och det orkade inte folket höra så det slutade med att Stefanus blev stenad till döds. Det ledde i sin tur till en stor väckelse som spred sig utanför Jerusalem och sedan till hela världen. Stefanus vittnesbörd och lidande blev väckelsens gödningsmedel.

Lundkvist slutade med orden:
Frälsning är gratis, men efterföljelse har ett pris.

På fredagskvällens möte träffade vi yngste sonen med familj, nyss hemkomna från utlandssemester. På lördagskvällen träffades vi igen och gick ut och åt innan kvällsgudstjänsten på Livets Ord (Bild 2: Vendela, Stefan och Karin. Lillasyster Nina saknas på bilden).

På lördagskvällen medverkade också Samuel Ljungblahd från Umeå och han fick hela församlingen att sjunga gospel, en gospelkör med flera tusen deltagare (Bild 3).

Men nu är det söndagsmorgon och då blir det friluftsmöte på dansbanan på Djäkneberget i Västerås (Bild 4). Det är Angelika och hemmavarande musikanter som svarar för mötet och det börjar klockan 15:00. 

Med önskan om en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

DAGENS ANDAKT, den 28 juli

 

”Kom och följ mig jag ska göra er till människofiskare, och de lämnade genast sina nät och följde honom. ” (Mark 1:17)

Jag såg dem på stranden. Vågorna var ganska höga och surfarna hade en toppendag. Men de här människorna skiljde ut sig från de etablerade surfarna. De var ett omaka par – han lång och grovlemmad, och hon så liten att hon knappt nådde honom till knäna. Det var en pappa med sin lilla dotter. Pappan ville lära sin dotter att surfa, men flickan var rädd. Pappan gick ut i vattnet bland vågorna, visade henne hur roligt det var när surfingbrädan guppade på vattnet och gradvis lockade han henne ut i vattnet och allteftersom flickan blev mer och mer trygg så lekte de tillsammans, och hon vågade till och med prova att ligga på surfingbrädan och följa med vågorna.

När jag såg de båda tänkte jag på Jesus, som varligt lockar oss ut på äventyr i ständigt nya uppgifter och utmaningar.  Han tvingar oss aldrig. Han vill att vi ska bli så trygga i honom, så övertygade om att han vill vårt bästa, så att vi gör som lärjungarna i dagens bibelord, vi bara lämnar det vi håller på med och följer honom.

BÖN

Jesus, tack för att du håller att lita på. Tack för att du aldrig för oss in i uppgifter som är till skada för oss, eller tvingar oss, utan du går före och bereder vägen för oss och så får vi tryggt följa efter.

LITA INTE TILL RELIGIÖSA CEREMONIER – Jer 7

 

Bibelläsning: Jeremia 7
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah+7&version=SFB15

"Lita inte på lögnaktigt tal som säger: "Här är HERRENS tempel, HERRENS tempel, HERRENS tempel."  Nej, ändra ert liv och era gärningar, gör rätt mot varandra" (Jer 7:4-5 FB)

Jeremia går till rätta med ett folk som litar på de religiösa ceremonierna i stället för att leva ett rättfärdigt liv.

Han säger till folket att de kan äta upp sina brännoffer själva (vers 21), för Herren har inte givit dem något påbud om brännoffer eller slaktoffer på den dag då han förde dem ut ur Egypten (vers 22). Det bud som han har gett oss är att lyssna på hans röst (vers 23).

Många människor litar också idag på yttre ceremonier i stället för att sträva efter ett heligt liv. Många litar på att om de bara utför sakramenten regelbundet så är allt väl. Andra litar på att om jag bara har tio minuters bönestund varje dag så är allt väl.

Men Herren söker en levande relation. Han söker ett folk som söker Honom och lyssnar på Hans röst.

_______________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Det största budet är att älska
Herren helhjärtat.
_______________________________

Innehåll:
Dom över gudsdyrkan

Kommentar:
Jeremia får en uppmaning från Gud att ställa sig i porten till Herrens hus (vers 1) och utropa budskapet till folket i Jerusalem. Folket hade satt sin tillit till att Gud aldrig skulle låta sitt Tempel förstöras. Templet och offertjänsten betraktades som garantin för Guds närvaro och beskydd (vers 2).

Men man blir inte rättfärdig av att gå till en speciell plats och utföra några speciella ceremonier. Nej, vad Gud ville se var att de skulle förändra sitt liv och sina gärningar. De skulle sluta förtrycka främlingen, den faderlöse och änkan (vers 5-6).

Folket hade genom sitt orättfärdiga liv och sin avgudadyrkan förvandlat Templet till ett rövarnäste (vers 11). Jesus citerar Jeremia då han talar om hur även folket på hans tid på jorden missbrukade Templet (Matt 21:13).

Jeremia fortsätter att predika mot den utbredda avgudadyrkan:
- hela familjen var engagerad i att förbereda offren till avgudarna (vers 18)
- man ställde till och med upp avgudabilder i Templet (vers 30)
- man byggde altaren för barnoffer. En av avgudarna, Molok, krävde barnoffer (vers 31. Se 2 Kung 23:10).

Men vad Gud vill för sitt folk, då och nu, är: ”Lyssna till min röst, så ska jag vara er Gud och ni ska vara mitt folk. Vandra helt på den väg jag befaller er, så ska det gå väl för er” (vers 23).

Till eftertanke:
Vilka av de saker som Herren vänder sig mot i detta kapitel ser vi hända idag bland Guds folk?
- Är vi nöjda med formella samlingar med olika ceremonier, eller längtar vi efter en djup personlig relation med Jesus?
- Drar vi in andra avgudar och symboler i våra gudstjänstlokaler?
- Vilka är vår tids avgudar?

27 juli 2024

Inför söndagen. Tema: GODA FÖRVALTARE

 


FRÅN GAMLA TESTAMENTET
1 Mos 1:24-2:3

24 Gud sade: ”Jorden ska frambringa levande varelser efter deras slag, boskapsdjur, kräldjur och jordens vilda djur efter deras slag.” Och det blev så. 25 Gud gjorde jordens vilda djur efter deras slag, boskapsdjuren efter deras slag och markens alla kräldjur efter deras slag. Och Gud såg att det var gott.
26 Gud sade: ”Låt oss göra människor till vår avbild, lika oss. De ska råda över havets fiskar och himlens fåglar, över boskapsdjuren och hela jorden och alla kräldjur som rör sig på jorden.” 27 Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem. 28 Och Gud välsignade dem och sade till dem: ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Råd över havets fiskar, himlens fåglar och alla djur som rör sig på jorden.”
29 Och Gud sade: ”Se, jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frukt som har frö. Det ska ni ha till föda. 30 Och åt jordens alla djur, åt himlens alla fåglar och allt som krälar på jorden, allt som har liv, ger jag alla gröna örter till föda.” Och det blev så. 31 Gud såg på allt som han hade gjort, och se, det var mycket gott. Och det blev afton och det blev morgon, den sjätte dagen. 2:1 Så fullbordades himlen och jorden med hela sin härskara. 2 På sjunde dagen hade Gud fullbordat sitt skapelseverk, och han vilade på sjunde dagen från hela det verk som han gjort. 3 Och Gud välsignade den sjunde dagen och helgade den, för på den dagen vilade han från hela sitt verk som han hade skapat och gjort.


FRÅN BREVLITTERATUREN
1 Pet 4:7-11

7 Slutet på allting är nära. Var därför kloka och nyktra så att ni kan be. 8 Framför allt ska ni visa uthållig kärlek till varandra, för kärleken överskyler många synder9 Var gästfria mot varandra utan att klaga.
10 Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds mångfaldiga nåd. 11 Om någon talar ska han tala i enlighet med Guds ord. Om någon tjänar ska han tjäna med den kraft som Gud ger, så att Gud i allt blir ärad genom Jesus Kristus. Hans är äran och makten i evigheters evighet. Amen.


FRÅN EVENGELIERNA
Matt:25:14-30

14 Det ska bli som när en man skulle resa utomlands. Han kallade till sig sina tjänare och anförtrodde dem sin förmögenhet. 15 En gav han fem talenter, en annan två och en tredje en talent, åt var och en efter hans förmåga. Sedan reste han bort.
16 Den som hade fått fem talenter gick genast och gjorde affärer med dem och tjänade fem talenter till. 17 Den som hade fått två talenter tjänade på samma sätt två till. 18 Men den som fått en talent gick bort och grävde ner den i jorden och gömde sin herres pengar.
19 En lång tid därefter kom tjänarnas herre och krävde redovisning av dem. 20 Den som hade fått fem talenter kom då och bar fram fem talenter till och sade: Herre, du anförtrodde mig fem talenter. Här är fem till som jag har tjänat. 21 Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare! Du var trogen i det lilla, jag ska sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje!
22 Så kom den som hade fått två talenter fram och sade: Herre, du anförtrodde mig två talenter. Här är två till som jag har tjänat. 23 Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare! Du var trogen i det lilla, jag ska sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje!
24 Även den som hade fått en talent kom fram. Han sade: Herre, jag visste att du är en hård man som skördar där du inte har sått och samlar in där du inte har strött ut. 25 Jag var rädd, så jag gick och gömde din talent i jorden. Här har du vad som är ditt.
26 Hans herre svarade honom: Du usle och late tjänare! Visste du att jag skördar där jag inte har sått och samlar in där jag inte har strött ut? 27 Då skulle du ha satt in mina pengar på banken, så att jag hade fått igen det som är mitt med ränta när jag kom. 28 Ta nu ifrån honom talenten och ge den till honom som har tio talenter. 29 Var och en som har ska få, och det i överflöd, men den som inget har ska bli fråntagen också det han har. 30 Och kasta ut den oduglige tjänaren i mörkret här utanför. Där ska man gråta och gnissla tänder.


FRÅN PSALTAREN
Ps 8
1 För körledaren, till gittít. En psalm av David.

  • 2 Herre, vår Herre,
  • hur härligt är inte ditt namn
  • över hela jorden,
  • du som satt ditt majestät
  • på himlen!
  • 3 Av barns och spädbarns mun
  • har du berett en makt
  • för dina fienders skull,
  • för att förgöra fiende och hämnare.
  • 4 När jag ser din himmel,
  • dina fingrars verk,
  • månen och stjärnorna
  • som du har skapat –
  • 5 vad är då en människa
  • att du tänker på henne,
  • en människoson
  • att du tar hand om honom?
  • 6 En liten tid lät du honom
  • vara lägre än Gud,
  • med ära och härlighet
  • krönte du honom.
  • 7 Du satte honom att härska
  • över dina händers verk,
  • allt lade du under hans fötter:
  • 8 alla får och oxar
  • liksom vildmarkens djur,
  • 9 himlens fåglar och havets fiskar,
  • de som vandrar havens vägar.
  • 10 Herre, vår Herre,
  • hur härligt är inte ditt namn
  • över hela jorden!

  • (Bibeltexterna är hämtade från Folkbibeln 2015)

  • DAGENS ANDAKT, den 27 juli

     

    ”Stark är den som utför hans order… ” (Joel 2:11b FB)

    Du har sett det – och jag har sett det. En liten späd kvinna sträcker upp sin hand i vädret och stoppar med denna enda lilla gest all trafik - hundratals bilar. Hon har makt över stora starka lastbilschaufförer som kör tunga långtradare. Hon har makt över storkapitalisten som sitter och vräker sig i sitt vrålåk. Hon har makt över yrkeschauffören som antagligen tillbringat många hundratals fler timmar på vägarna än vad hon har gjort. När hon sträcker upp sin hand stannar de alla lydigt. Vad är hemligheten? Ja, du har säkert räknat ut det. Det är en kvinnlig polis jag talar om.

    Trots att hon i sig själv antagligen inte skulle haft styrka nog att stoppa en cykel, kan hon i kraft av sin ställning som polis utöva en enorm makt. Bakom hennes lilla hand finns nämligen auktoriteten av hela Sveriges trafiklagstiftning och hela domstolsväsendet. Bakom hennes lilla späda hand finns det en auktoritet som är så mycket större än hennes egen.

    I Guds rike får vi räkna med att Gud står bakom sitt Ord. Han ger sin auktoritet till svaga människor som inte har någon egen kraft att komma med. Men i hans kraft kan de göra storverk.

    BÖN

    Jesus, tack att jag får räkna med din väldiga makt i allt som sker. Även om jag inte förmår så mycket i mig själv, så kan jag få vara med och göra storverk när du är med.

    ALLT STÅR INTE VÄL TILL – Jer 6

     

    Bibelläsning: Jeremia 6
    Läs bibeltexten här:
    https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah+6&version=SFB15

    "De tar det lätt med att hela mitt folks skada och säger: "Allt står väl till, allt står väl till". Men allt står inte väl till."  (Jer 6:14 FB)

    Guds folk behöver helas. Vi behöver komma tillbaka till Herren av hela vårt hjärta. Det finns många som är förnöjda med situationen som den är och som inte ser behovet av förändring. Många röster säger att allt är väl.

    Men Herren ser längre än till det ytliga. Han längtar efter hjärtan som hänger sig åt Gud.

    Många kristna tar okritiskt emot influenser från andra religioner och allt som känns nytt och spännande. Men Herren manar oss att komma tillbaka till rötterna: "Så säger HERREN: "Ställ er vid vägarna och spana, fråga efter de urgamla stigarna. Fråga efter den goda vägen och vandra på den, så skall ni finna ro för era själar." (vers 16) Men så tillägger Herren: "Men de svarade: "Vi vill inte vandra på den." (vers 16)

    _______________________________

    - Mannakorn att tugga på under dagen:
    Vad finns det för längtan i mitt hjärta?
    _______________________________

    Innehåll:
    Jerusalem belägras men folket omvänder sig inte.

    Kommentar:
    Kapitlet börjar med en varning till Benjamins stam, den stam som Jeremia tillhörde, att fly från Jerusalem innan belägringen av staden skulle börja (vers 1). Olyckan kommer från Norr (Babel). Jerusalem kommer att ödeläggas (vers 2).

    Herdarna i vers 3 är Babylons herdar och hjordarna deras soldater. De kommer att bygga vallar mot Jerusalem (vers 6). Det var vanligt att den anfallande hären byggde vallar som sluttade upp mot stadens murar för att sedan kunna anfalla staden.

    Då Jerusalem sedan har fallit och folket förts bort i fångenskap kommer Herren att "bärga en efterskörd av dem som är kvar" (vers 9). Orsaken till att allt detta drabbar Jerusalem var att folkets öron var stängda så att de inte kunde höra vad Herren säger till sitt folk: "Herrens ord föraktas bland dem, de vill inte veta av det" (vers 10). Profeterna och prästerna handlar lögnaktigt (vers 13). De säger "Allt är väl, allt är väl" men sanningen är "allt är inte väl" (vers 14).

    Herren uppmanar folket att söka de urgamla stigarna och fråga efter den goda vägen och följa den. Men folket ville inte (vers 16).

    Gud bryr sig inte om yttre ceremonier som rökelse, slaktoffer och brännoffer (vers 20). Vad Gud söker är människor som med sina hjärtan hänger sig åt honom (2 Krön 16:9).

    Till eftertanke:
    I kapitel 6 finns det många saker som är värda eftertanke då det gäller dagens kristna och framförallt mitt eget liv.
    - Guds folk föraktade Herrens ord och ville inte veta av det.
    - De profeterade lögn och sa att allt är väl, fast det var långt ifrån väl.
    - Folket ägnade sig åt sina ceremonier men deras hjärta var inte hängivna Gud.