14 apr. 2021

GUDS NAMN - Del 3

 


Dag 3:  Guds namn «Jehova – Shalom» = Herren er frid

Bibeltext: Domarboken 6

Nyckelvers:

”Då byggde Gideon ett altare där åt Herren och kallade det Herren är frid.” 
(Dom. 6:24)

Jehova-Shalom förekommer bara en gång i gamla testamentet, och då handlar det om det altaret som Gideon byggde åt Herren. Gud hade kallat Gideon till tjänst. Han hade sänt sin ängel för att ge Gideon i uppdrag att rädda israeliterna från deras fiender. Men Gideon kände inte att han hade de kvalifikationer som behövdes. Han blev förskräckt över att han hade sett Herrens ängel ansikte mot ansikte och han förundrades över att han trots detta fortfarande levde. Men Herren hade sagt till honom: ”Frid vare med dig! Var inte rädd, du ska inte dö.”  (v. 23) Därför kallade han altaret ”Herren är frid”.

I Jesaja bok, kapitel 9 finner vi en av de mest kända profetiorna om Jesus. Där står det att hans namn är: ”Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Far, Fridsfurste.” (Jes. 9:6) Ett av Jesu namn är alltså «Fridsfurste».

Jesus ger oss många löften om att han ska ge oss frid om vi bara bär allt till honom. Han lovar att han ska ge oss inte bara en tillfällig frid, men en frid som varar. Den som har haft ett möte med Jesus får fortsätta sin vandring med frid i sitt inre. I Bibeln läser vi om en kvinna, som hade varit sjuk i tolv år. Så rörde hon vid Jesu kläder i tro på att han kunde göra henne frisk. Och hon fick inte bara tillbaka sin hälsa, men hon kunde gå därifrån med frid.

”Då sade han till henne: "Min dotter, din tro har frälst dig. Gå i frid och var frisk och fri från din plåga." (Mark. 5:34)

När Jesus inom kort ska lämna lärjungarna, förbereder han dem på vad som ska komma. Han önskar att de oavsett vad som sker ska ha frid i Honom. Han säger:

”Men det kommer en tid, och den är redan här, när ni ska skingras var och en åt sitt håll och lämna mig ensam. Men jag är inte ensam, för Fadern är med mig. Detta har jag sagt er för att ni ska ha frid i mig. I världen får ni lida, men var frimodiga: jag har övervunnit världen." (Joh. 16:32-33)

I sitt avskedstal säger Jesus att den frid som han erbjuder dem som tror på honom, inte är vilken frid som helst. Det är en övernaturlig frid som bara Jesus kan ge.

”Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet.” (Joh. 14:27)

Paulus skriver i Kolosserbrevet att vi är kallade till att ha frid. Men vi kan påverka om detta ska ske eller inte. Det är vi som väljer om vi vill tillåta friden att regera i våra hjärtan. Han säger

”Låt Kristi frid regera i era hjärtan, den frid ni är kallade till…” (Kol. 3:15)

Tanke för dagen:

Bön: Jesus, du som är «Fridsfursten», hjälp mig i dag att låta din frid regera i mitt hjärta!

Inga kommentarer: