3 apr. 2021

Till alla "hopp-lösa" människor"DÄR ALLT HOPP VAR UTE...." (Rom 4:18)

 Ingen som brukar läsa den här hemsidan har väl undgått att hemsidan fyller tretton år den gångna veckan. Till minne av "den första tiden" lägger jag ut en bloggpredikan från det första året (2008). Framför allt vänder jag mig till alla hopp-lösa människor:

I söndagens text från Gamla Testamentet möter oss orden från Jeremia: "Det finns hopp för din framtid" (Jer 31:17 FB).

Det är det Jesus handlar om. Gång på gång möter Jesus människor som förlorat allt hopp, som är "hopp-lösa" och ger dem nytt hopp. Detta händer både i Bibeln och i vår tid.

Jag hörde under julhelgen en morgonandakt där någon jämförde jultomten och Jesus. Andaktshållaren sa ungefär så här: "Då tomten kommer frågar han om det finns några snälla barn, men då Jesus kommer frågar han om det finns några hopplösa barn."

På samma sätt som butikskedjan Myrorna återvinner kläder och prylar som har förlorat sitt värde för ägaren, återvinner Jesus människor som har förlorat sitt värde.

Jesus möter en kvinna som har blivit gripen på bar gärning för äktenskapsbrott (Johannes evangelium kapitel 8). Man var på väg att stena henne. Tydligen ansåg man att hon förlorat sitt människovärde. Att hon var värdelös. Att hon inte längre var värd att få leva vidare. Kvinnan hade inte längre något hopp om morgondagen. Allt hopp var ute. Hon var "hopp-lös".

Då kommer Jesus. Han säger inte att det hon gjort var rätt. Han kallar det till och med för synd. Men han ger tillbaka kvinnan hennes människovärde. Han återvinner hennes värde. Och hon som inte hade haft något hopp för morgondagen, kunde nu börja planera för sitt fortsatta liv. Hon var inte längre "hopp-lös".

Senare hänger Jesus på korset tillsammans med två rövare (Lukasevangeliet 24). Rövarna ansågs inte längre värdiga att leva vidare. De ansågs värdelösa. De ansåg till och med själva att det var rätt att de blivit korsfästa. En av dem säger: "Vår dom är rättvis. Vi får vad vi förtjänat." De ansågs värdelösa. De var "hopp-lösa". Om några ögonblick skulle allt vara slut. Det fanns inget hopp. En av rövarna var ångerfull och började samtala med Jesus. Jesus slutar konversationen med orden: "I dag skall du vara med mig i paradiset."

Jesus sa inte att det rövaren gjort var rätt, men han gav honom trots det löftet om ett liv i paradiset. Hopplösheten förvandlades till hoppfullhet. Rövaren som trodde att slutet var nära började kanske förstå att detta inte var slutet utan början på något nytt.

Jesus återvinner förlorade hopp. Både i den nuvarande tillvaron och inför evigheten.

Du som har förlorat allt hopp. Du som är "hopp-lös". Ge inte upp. Det kommer en ny tid. Det kommer ett nytt år.

DET FINNS HOPP FÖR DIN FRAMTID!

/PB

Inga kommentarer: