21 apr. 2021

Guds namn del 6: Jehova – Rophe = Herren helar


Del 6: Jehova – Rophe = Herren helar

Bibeltext: 2 Mosebok 15:1-27

Nyckelvers:

”Han sade: ”Om du hör Herren din Guds röst och noga lyssnar till hans bud och håller alla hans stadgar, ska jag inte lägga på dig någon av de sjukdomar som jag lade på egyptierna, för jag är Herren din läkare.” (2 Mos. 15:26)

Jehova – Rophe talar om Gud, som den som återupprättar, helar eller gör frisk. Gud är den store läkaren som kan bota såväl fysiska som känslomässiga brister hos sitt folk.

Bibeln lär oss att Gud har skapat allt liv. Han är källan till allt liv, och det är han som upprätthåller allt. Vi får tillitsfullt tro att han därför har makt att hela det som är sjukt. I dagens text lovar Herren sitt folk att de inte ska bli sjuka om de bara uppfyller några villkor. Det handlar framför allt om tre saker: 1) om lydnad 2) om att göra det som är rätt och 3) om att hålla fast vid de riktlinjer han gett i sitt ord.

Ibland frestas vi att tänka att Gud inte vill hjälpa oss i vår nöd, eller att han ser andra saker som viktigare. När sådana tankar kommer får vi minnas att det ligger i hans natur att läka det som smärtar i våra liv. Hans namn är ”Herren helar”. Inte alla blir omedelbart helade när vi ber, men det är alltid rätt att be. Gud vet om vår situation och han ska leda allt till det bästa för oss.

”… till och med alla hårstrån på ert huvud är räknade. Var inte rädda!” (Luk. 12:7)

En av de viktigaste sakerna Jesus gjorde när han gick omkring på jorden var att hela de sjuka. Men han helade bara dem som själva ville det och han brukade fråga människorna vad de önskade av honom. Vid ett tillfälle ställde han en direkt fråga till en man som hade varit sjuk länge: ”Vill du bli frisk?” Det var tydligen inte självklart.

”Där fanns en man som hade varit sjuk i trettioåtta år. Jesus såg honom ligga där och visste att han hade varit sjuk så länge, och han frågade honom: "Vill du bli frisk?"  Den sjuke svarade: "Herre, jag har ingen som hjälper mig ner i dammen när vattnet börjar svalla. Och när jag försöker ta mig dit själv, hinner någon annan före mig." Jesus sade till honom: "Res dig, ta din bädd och gå!" Genast blev mannen frisk, och han tog sin bädd och gick. (Joh. 5:5–9)

Vi ett annat tillfälle möter Jesus en blind man. Det fanns inget tvivel om att Jesus visste att mannen behövde få sin syn, men ändå frågar han: «Vad vill du att jag ska göra för dig?»

”När Jesus närmade sig Jeriko satt en blind man vid vägen och tiggde. Han hörde folk gå förbi och frågade vad som hände. Man berättade för honom att Jesus från Nasaret gick förbi, och då ropade han: "Jesus, Davids son, förbarma dig över mig!" De som gick främst sade åt honom att vara tyst, men han ropade bara ännu mer: "Davids son, förbarma dig över mig!"

Jesus stannade och befallde att mannen skulle ledas fram till honom. När han kom närmare frågade Jesus: "Vad vill du att jag ska göra för dig?" Han svarade: "Herre, gör så att jag kan se igen!" Jesus sade till honom: "Du får din syn. Din tro har frälst dig." Genast kunde han se, och han följde Jesus och prisade Gud. Och allt folket som såg det prisade Gud. (Luk. 18:35-43)

Tanke för dagen:

I dag vill jag bära fram allt som smärtar och tynger mig till dig min Gud. Du är den ende som kan göra mig hel.

 

Inga kommentarer: