15 apr. 2021

UTMANINGEN 15 apr - Ords 20

 EN HERRENS LYKTA

Bibelläsning: Ordspråksboken 20
Läs bibeltexten här

"Anden i människan är en Herrens lykta, den utforskar varje rum i hennes inre" (Ords 20:27 FB)

Det finns en lykta i varje människa. En inre kompass. Då vi tar emot Jesus i vårt liv tänds en lampa i vårt inre och den Helige Ande flyttar in i oss och vi blir ett tempel för den Helige Ande.


Men "Herrens lykta" är också avslöjande. Vi blir medvetna om synd och orenhet som finns i vårt inre och medvetna om vårt behov av förlåtelse och rening.

Det är en fantastisk förmån att få ta emot rening och förlåtelse (1 Joh 1:9). Men senare kan det hända att Herren ökar ljusstyrkan på "Herrens lykta" och vi får se saker i vårt liv som vi kanske inte var medvetna om tidigare.

Den här processen kan fortgå hela livet och kallas för helgelse. Vi får ständigt leva i beroendet av Herrens rening och förlåtelse. "Herrens lykta" är inte något hotfullt, utan en möjlighet till rening och tillväxt.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Mina gärningar röjer om mitt liv är rent och rätt (vers 11)
_______________

Innehåll:
Ordspråk om oärlighet och söndring

Kommentar:
"Vem kan säga´Jag har bevarat mitt hjärta rent jag är fri från synd´"? (vers 9).
Detta är en fråga som har ett självklart svar: Ingen är fri från synd. I Nya Testamentet kan vi läsa att den som säger att han är utan synd, bedrar sig själv och talar inte sanning (1 Joh 1:8). 

Ibland kanske vi till och med synda utan att veta om det. Psalmisten säger (eller sjunger) "Vem märker hur ofta han felar? Förlåt mig mina hemliga brister" (Ps 19:13).

Detta låter ju verkligen som dåliga nyheter. Vi syndar alla! Men nu kommer de goda nyheterna: "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet" (1 Joh 1:9).

Tänk att Gud både förlåter oss och renar oss från all orättfärdighet. Om vi bara tar emot hans löfte i tro. "
Om era synder än är blodröda, skall de bli snövita, om de än är röda som scharlakan, skall de bli vita som ull" Jes 1:18.

Detta är de goda nyheterna. Detta är evangeliet. 

Till eftertanke:
Du behöver inte stanna kvar i din synd. Bed dagligen om Guds förlåtelse för dina synder och lev i hans förlåtelse och rening.

Inga kommentarer: