18 apr. 2021

UTMANINGEN 18 apr - Ords 23

 

FLYTTA GRÄNSER

Bibelläsning: Ordspråksboken 23
Läs bibeltexten här

"Flytta inte gammal gränssten..."  (Ords 23:10 FB)
 
Vi lever i en tid där moraliska och etiska gränser ifrågasätts. Vad som är tillåtet eller inte ifrågasätts alltmer. Det som den tidigare generationen ansåg som självklart kan nästa generation förakta.

Många människor ser varje gränssten som en begränsning i sin frihet. Gränser flyttas. Ibland en liten bit i taget och nästan omärkligt. Ibland kullkastas gränsstenen helt och hållet.


Dagens bibelord varnar oss för att alltför lätt flytta gamla gränsstenar. Det kanske finns en orsak till att gränsstenen sattes upp. Flytta inte en gränssten innan du har förstått varför den sattes upp.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig att leva inom de gränser som du sätter upp för mitt liv.

_____________________
Innehåll:
Kapitlet handlar om gränser. Vad jag bör undvika för att leva ett gott och rent liv.

Kommentar:
Bestämmelsen om att inte flytta gränsstenar fanns där ända sedan Moselagens tider: "Du ska inte flytta din grannes gränser, som förfäderna satt upp i den arvedel du får i det land som Herren din Gud ger dig i besittning" (5 Mos 19:14). Israeliternas gränser drogs upp av Gud (4 Mos 34) och att flytta dessa gränsstenar var inte bara ett brott mot andra människor, det var också ett uppror mot det Gud bestämt.

Bestämmelsen om att inte flytta gränsstenar fanns med även förra kapitlet (22:28), och återkommer hos profeten Hosea som en varning till furstarna: "Furstarna i Juda har blivit lika sådana som flyttar gränser. Över dem ska jag ösa min vrede som vatten" (Hos 5:10).

I kapitlet finns också en varning för att dricka vin. Det ser så frestande ut och rinner ner så lätt, men till slut biter det som en orm (vers 31-32).

Till eftertanke:
"
Att flytta gränsstenar var inte bara ett brott mot andra människor, det var också ett uppror mot det Gud bestämt."
- Ge exempel på saker som Gud bestämt i sitt ord och som många idag lättvindigt bryter emot.

Inga kommentarer: