29 apr. 2021

UTMANINGEN 29 apr - Pred 3

SKAPAD FÖR GUDSGEMENSKAP

Bibelläsning: Ordspråksboken 3


"Allt har han gjort skönt i sin tid. Också evigheten har han lagt i människornas hjärtan. Ändå kan de inte förstå Guds verk."  (Pred 3:11 FB)

Gud har lagt evigheten i våra hjärtan. Vi är skapade för gudsgemenskap. De inledande kapitlen i Predikaren handlar om att livet är meningslöst. Och det är meningslöst - om inte Gud fanns!

Men han finns och han har skapat oss till gemenskap med sig själv. Vad vi än tar oss för i livet kommer det att finnas ett stort tomrum i vårt inre, tills vi finner Gud. Vi är skapade för att höra ihop med Honom.


Och då vi finner Gud och lever i gemenskap med honom, så kan vi till och med finna glädje i det annars meningslösa livet: "Och när en människa äter och dricker och finner glädje i sin möda, då är det en Guds gåva." (vers 13)


Ta emot gåvan för idag. Då du äter, dricker och arbetar. Se det som en gåva från Gud. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Skapad för gemenskap med Gud!

___________________
Innehåll:
Ordspråk om att allt har sin tid.

Kommentar:
Allt har sin tid (vers 1-8). Predikaren beskriver livets växlingar. De flesta av dem kommer alla människor att möta under livets gång. Även om vi känner oss starka och oövervinnerliga kommer en dag då vi ska dö. Även om vi upplever en fantastisk glädje som vi tror aldrig ska ta slut kommer vi under livet att möta saker som gör att vi sätter glädjen i halsen. Frågan om livets meningslöshet från de två första kapitlen återkommer (vers 9-10).

Därefter kommer frågan om livets orättvisor. Det kan se ut som det går bättre för den ogudaktige än för den rättfärdige (vers 16). Men allt har sin tid: Vi kommer alla att dömas av Gud och alla kommer att få stå till svars för sitt liv (vers 17).

Är det egentligen någon skillnad mellan djur och människor frågar sig Predikaren? (Vers 19-20). Vi föds, lever och dör på samma sätt som djuren. Men Predikaren har redan svarat på frågan, människan ska stå till svars för sitt liv (vers 17). Skillnaden visar sig tydligt efter döden (vers 21).

Till eftertanke:
Vi är skapade för gemenskap med Gud (vers 11). Det är också vår kallelse i Nya Testamentet: Gud kallar oss till gemenskap med sin son Jesus Kristus (1 Kor 1:9).

Skapad och kallad till gemenskap med Gud.
- På vilket sätt tar det sig uttryck i mitt liv? Hur visar det sig praktiskt i mitt liv?


Inga kommentarer: