8 apr. 2021

UTMANINGEN 8 apr - Ords 13

 VEM UMGÅS DU MED?

Bibelläsning: Ordspråksboken 13
Läs bibeltexten här

"Den som umgås med visa blir vis, den som är vän med dårar går det illa"(Ords 13:20 FB)

Då jag som ung tonåring började vara ute på kvällarna ville min pappa alltid veta vem jag var tillsammans med. Han citerade ordspråket: "Säg mig vem du umgås med, så ska jag säga dig vem du är".


Vi formas av dem vi umgås med. I viss mån kan vi välja vem vi vill bli genom att välja vårt sällskap. Jag brukar säga till kristna som frågar mig hur de kan hålla sig levande och brinnande som kristna: "Häng ihop med dem som är hetare och mer brinnande än du själv och låt dig inspireras av deras överlåtelse."


Du kanske tycker att du inte har tillgång till de "hetare" kristna i ditt liv. Låt inte det bli en ursäkt. Läs deras böcker. Lyssna till deras undervisning. Använd tid till att studera deras liv och deras ord. Låt dig utmanas och inspireras. Den här världen behöver "glödheta" kristna.


- Mannakorn att tugga på under dagen: Dem eller det som du umgås med kommer att forma ditt liv. 

____________________
Innehåll:
Ordspråk om att vakta sin tunga och att leva ett rättfärdigt liv.

Kommentar:
Igen blir vi påminda om vikten av att vaka över vår egen tunga: "Den som vaktar sin tunga bevarar sitt liv, den pratsamme råkar i olycka" (vers 3). Om vi inte kan styra vår egen tunga brister vi i självkontroll. Var inte för snar att svara. Tänk efter först och ta kontroll över dina tankar innan du låter dem komma ut som ord (Läs igen Jakob 3:1-12).

Vikten av vårt förhållande till Guds Ord påtalas också: "Den som föraktar ordet fördärvar sig själv, den som respekterar budet blir belönad" (vers 13).

Till eftertanke:
- Hur är det med ditt förhållande till Guds Ord? Respekterar du Guds Ord eller tar du lätt på det Gud talar? Tar du Gud på orden?

Inga kommentarer: